Egy kereskedő felesége

Berlin. Friss bizonyíték került elő arra vonatkozóan, hogy a Mona Lisát egy firenzei kereskedő feleségéről, Lisa del Giocondóról mintázta Leonardo da Vinci – jelentette be a minap a Heidelbergi Egyetem könyvtárának igazgatója.

Berlin. Friss bizonyíték került elő arra vonatkozóan, hogy a Mona Lisát egy firenzei kereskedő feleségéről, Lisa del Giocondóról mintázta Leonardo da Vinci – jelentette be a minap a Heidelbergi Egyetem könyvtárának igazgatója. Veil Probst azt mondta, hogy egy firenzei hivatalnok, bizonyos Agostino Vespucci feljegyzései, illetőleg könyve szerint, amelyre a Heidelbergi Egyetem könyvtárában bukkantak rá, a Mona Lisa modellje Francesco del Giocondo firenzei kereskedő felesége volt.

A feljegyzések keltezése 1503, a könyvre Armin Schlechter akadémikus találta rá. Ezáltal még pontosabban meg tudjuk határozni a festmény keletkezési idejét, és megdönthetetlen bizonyítékkal szolgálni arra az általános elméletre vonatkozóan, ki is volt a Mona Lisa modellje – mondta az igazgató.

Probst szerint eddig csupán egyetlen másik bizonyíték volt az elmélet mellett, nevezetesen Giorgio Vasari 1550-ben napvilágot látott Leonardo-életrajza, amelyben a szerző megírta, hogy a Mona Lisa modellje a velencei textilkereskedő felesége volt. Ezért kaphatta később a kép a másik címét: La Gioconda. Vasari azt írta, hogy a festményt 1503 és 1506 között festette Leonardo.

„Leonardo egyszer sem tett említést a Mona Lisáról a feljegyzéseiben vagy a rajzain” – mondta Probst, hozzátéve, hogy kételyek övezik Vasari értesüléseit, mivel az építész-festő-íróról az a hír járta, hogy hajlamos volt engedni az anekdoták csábításának.

Leonardo soha nem nevezte el a képet, mivel a reneszánsz idején még nem volt szokás a festményeknek címet adni. A Mona Lisa címet Giorgio Vasari adta 31 évvel a mester halála után. A Mona az olasz madonna (asszony, asszonyom) szó rövidítése. A Gioconda pedig a gondtalant is jelentő Giocondo név nőnemű alakja, tehát ez a cím kettős jelentésű: utalás a férjre és a rejtélyes mosolyra egyaránt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?