Egy hamarosan induló családtörténeti sorozat elé

Örömmel jelentem, a jövő héttől kezdődően Főúri családi körök (16–19. század) címmel havonta egy alkalommal jelentkező sorozat indul a Családi Kör hasábjain néhány felső-magyarországi főnemes család életéről, történetéről.

Örömmel jelentem, a jövő héttől kezdődően Főúri családi körök (16–19. század) címmel havonta egy alkalommal jelentkező sorozat indul a Családi Kör hasábjain néhány felső-magyarországi főnemes család életéről, történetéről.

Mintegy négy évszázad olyan letűnt nemzedékeiről lesz tehát szó, amelyeknek tagjai – már társadalmi helyzetüknél, rangjuknál fogva is – valamilyen módon és mértékben kivették részüket koruk közéletéből, küzdelmeiből, háborúiból, felkeléseiből, családi javaik gyarapításából, de a kultúra és művelődés befolyásolásából, alakításából, támogatásából is. Volt köztük egy személyben törökverő kapitány, diplomata és emlékíró, nádorjelölt, összeesküvő és bujdosó, kuruc tábornok, rodostói száműzött, fényes összeköttetésekkel rendelkező udvari titkos tanácsos, egyetemes egyházi főfelügyelő stb. És voltak asszonyok, akik a maguk körében ugyancsak jelentős szerepet vittek, ha a történetírók érdeklődését kevésbé keltették is fel.

A különböző archívumokban, túlnyomórészt azonban a Zay-családnak a Szlovák Nemzeti Levéltárban őrzött nagy, gazdag, sokágú levéltárában végzett kutatásaim során főleg olyan anyagok – családi iratok, levelezések – feltárására törekedtem, amelyek segítségével mintegy magukat az egykoron élt nemzedékeket megszólaltatva idézhető meg és szemlélhető mind az általuk átélt kortörténet, mind az ő saját érzés- és gondolatviláguk, kapcsolatrendszerük, a történelmi zajlás közepette kialakított, a túlélést vagy egy életkultúra mentését és továbbadását lehetővé tevő magatartásuk.

A témának ez első, népszerűsítő feldolgozását nyújtó munkába belefoglaltam a kutatásaimból nyert új, a családtörténeti szakirodalomban eddig hiányzó ismereteket, így ezek is itt, ebben a sorozatban látnak először napvilágot.

A téma képanyagának egy része ugyancsak ebben a sorozatban kerül először bemutatásra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?