Egy hagyomány újraéled

Több mint egy évtizedes szünet után mától három napon keresztül ismét a népművészet ünnepe lesz Zselízen. A jubileumi, 40. Országos Népművészeti Fesztivált társrendezőkkel karöltve a Csemadok Országos Tanácsa rendezi.

Több mint egy évtizedes szünet után mától három napon keresztül ismét a népművészet ünnepe lesz Zselízen. A jubileumi, 40. Országos Népművészeti Fesztivált társrendezőkkel karöltve a Csemadok Országos Tanácsa rendezi.

Takács Andrást, folklórmozgalmunk hazai nagy öregjét arról kérdeztem, miképpen fogadta, hogy a zselízi fesztivál, melynek születésénél ott bábáskodott, és amelynek évtizedeken keresztül tevékeny résztvevője, szervezője volt, most újraéled. „A fesztivál szervezésébe ugyan már nem kapcsolódtam be, nem kaptam felkérést, ettől függetlenül nagyon örülök, hogy a szervezők a felélesztése mellett döntöttek – mondta a jeles néprajzkutató, koreográfus. – Nagyon gazdag a program is, legalább anynyira, mint a múltban volt.

Elsősorban azért tartom fontosnak, hogy újra lesz népművészeti fesztivál Zselízen, mert minél nagyobb hatókörű – járási, kerületi, országos méretű – az a fórum, amelyen folklórcsoportjaink bemutatkozási lehetőséget kapnak, annál nagyobb mozgatóerőt is képvisel. Azok az együttesek, amelyek egész évben dolgoznak, készítik a műsorukat, és nem csupán a néptáncegyüttesekre, hanem az éneklőcsoportokra, zenekarokra is gondolok, szeretnek közönség elé is jutni. Egy ilyen nagy jelentőségű fesztiválon fellépni pedig érdemnek számít, rangot jelent. Másrészt egy népművészeti fesztiválnak nem csupán a fellépőket illetően van fontos szerepe, hanem országos viszonylatban, a nemzet- vagy a nyelvközösséghez tartozók tekintetében is. Hiszen például Gombaszögön nem csak azért volt 40-50 ezer ember egy rendezvényen, mert meg akarták nézni a műsort. Természetesen ez volt a fő célok egyike, a másik viszont az, hogy találkozzunk, beszélgessünk, véleményt cseréljünk. Az ilyen jellegű fesztiváloknak óriási megtartó erejük is van. Megfigyelhető, hogy a Rozsnyói járásban mennyivel lejjebb húzódott a nyelvhatár, mióta nincs Gombaszög, és ugyanezt mondhatnám Zselízzel kapcsolatban is. Ahol felszámoltuk a jelentős rendezvényszínhelyeket, vagy a rendezvény jellegét próbáltuk módosítani, ott bizony ez a jelenség mindenütt nyomon követhető. Bár őszinte szívvel örülök annak, hogy az utóbbi 10-15 évben több helyszínen is jelesen teszik a dolgukat egy-egy rendezvény szervezői, nekem mindig nagyon fáj, ha valamelyik addig jól működő testület vagy helyszín megszűnik. Ezért örülök annak, hogy újra lesz Zselízen fesztivál, és bízom benne, hogy a közönség is visszatér.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?