Egy édes élet vége: elhunyt Anita Ekberg világhírű svéd színésznő

MTI-ÖSSZEFOGLALÓRóma. Elhunyt Anita Ekberg világhírű svéd színésznő, Fellini Az édes élet című mozijának feledhetetlen Sylviája, egy korszak szexszimbóluma. Az egykori sztárt életének 84. évében érte a halál egy Róma környéki klinikán, ahová karácsony után szállították be több betegség miatt.1931.

MTI-ÖSSZEFOGLALÓ

Róma. Elhunyt Anita Ekberg világhírű svéd színésznő, Fellini Az édes élet című mozijának feledhetetlen Sylviája, egy korszak szexszimbóluma. Az egykori sztárt életének 84. évében érte a halál egy Róma környéki klinikán, ahová karácsony után szállították be több betegség miatt.

1931. szeptember 29-én született Malmőben Kerstin Anita Marianne Ekberg néven, apja dokkmunkás volt. Anita előnyös külső adottságait kamatoztatva próbált kitörni a szegénységből: tizenévesen keresett fotómodell volt, húszévesen Svédország szépévé választották. A győzelem nyomán részt vehetett az Egyesült Államokban a világszépe választáson, ahol ugyan nem győzött, de felfedezte Hollywoodot és Hollywood is felfedezte őt.

1953-tól a Universal stúdióhoz került, mintegy húsz filmet forgatott, ezek többsége feledésbe merült, bár az 1955-ös Véres sikátor egy mellékszerepéért Golden Globe díjat kapott. Ekberg hamarosan Marilyn Monroe és Jayne Mansfield mellett az ötvenes–hatvanas évek nőideáljává vált. A magazinokban megjelent képeit sok férfi tűzte ki szobája falára, a híres humorista Bob Hope úgy vélekedett: szüleinek kellett volna adni az építészeti Nobel-díjat. 1956-ban a Life magazin címlapján, 1961 novemberében a Playboy magazinban szerepelt.

A „jéghegynek” becézett, skandináv külsejű, de olaszos temperamentumú szőkeség élete szerepét 1960-ban Federico Fellinitől kapta meg, aki vele játszatta el Az édes élet Rómába látogató amerikai filmsztárját. Ekberg nevét, de főként testét mindenki abból a híres jelenetből ismeri, amikor fekete atlaszból készült káprázatos ruhájában éjszaka megmártózik a Trevi-kút hűs vizében. A sikeren felbuzdulva egy évtizedig Itáliában forgatott. Fellini szerepeltette a Boccaccio '70 című alkotásában Sophia Loren mellett, a Vittorio De Sica által rendezett A nő hétszer című vígjátékban Shirley MacLaine oldalán játszott. A hetvenes évektől már csak epizódszerepeket vállalt, azt is ritkán. Fellini 1987-es, önéletrajzi ihletésű, Interjú című filmjében már alaposan megváltozott külsővel, hajdani nagy szerepére emlékezve tűnt fel. Érdekesség, hogy hazájában csak egyszer, 1964-ben állt kamera elé, de összeveszett a rendezővel, így kivágták a filmből.

Mozgalmas magánélete során kapcsolatba hozták Gary Cooperrel, Frank Sinatrával, Marcello Mastroiannival és a Fiat-vezér Gianni Agnellivel is. 1956-ban hozzáment a filmszínész Anthony Steelhez, akinek karrierje rögvest meg is bicsaklott, mert a sajtó csak Mr. Ekbergnek emlegette, a válókeresetet három év után nyújtották be. Második férje is színész volt: Rik Van Nutter, 1963 és 1975 között.

Ekberg évtizedek óta Olaszországban élt és teljesen visszavonult a nyilvánosságtól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?