Kultúra

Egy eddig ismeretlen József Attila-verset találtak

Budapest | Tizenhét év után eddig ismeretlen József Attila-verset találtak, egy négy lapból álló, iskolai füzetnél kisebb notesz, vagyis notesztöredék első lapján.
ÚJ SZÓ ONLINE

2021. február 11. 14:47

Jozsef Attila

Az Edit című, nyolcsoros vers egy négy lapból álló notesztöredéken rejtőzött. A versről tudni, hogy Budapesten írta a költő, 1935. március 8-án, és minden jel arra mutat, hogy ez volt első verse Gyömrői Edithez. Az alkotás szervesen kapcsolódik a költő Számvetés című verséhez is.

Editet a költő 1934 végén ismerte meg és több verset is írt hozzá, ezek egyike, életművének legismertebb darabja a Nagyon fáj című vers. A kézirat egy lefoglalási jegyzőkönyvvel együtt került elő. Eredeti tulajdonosa a költő barátja, a zsidó származású Barta István volt. Neki egyébként több kézirata is volt József Attilától. A lapok egy nagyobb, eddig ugyancsak ismeretlen verses notesz részei lehettek, melyet 1945-ben a költő zsidó barátjától koboztak el. - mondta Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész a Telexnek.

Utoljára 2004-ben találtak addig ismeretlen József Attila-verset, mely jelenleg a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában van. Az újonnan előkerült ún. autográf verskézirat az Antikvárium.hu februári online árverésén kerül kalapács alá. A licitálás majd 18-án indul a magyar irodalmi-kulturális élet ezen új értékére.

A most megtalált vers szövege:

Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.

írta József Attila (Bp. 1935. március 8.)

(bl, telex)

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Eduard Heger
Frissítve

Véget ér a veszélyhelyzet!

heti tallozo

Kilövés előtt a Szputnyik V vakcina, ezer színben pompázik a Covid-automata, új áldozat Matovič célkeresztjében – Heti tallózó

Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.

Máriás nővérek: elárasztotta a lélek a kastélyt

Horvátország k

Európa újranyit – a legfrissebb nyitási hírek

Komárom

Jövő héttől újra lehetséges a beteglátogatás a komáromi kórházban

koronavírus

Több lesz az elsős

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.