Egy eddig ismeretlen József Attila-verset találtak

Jozsef Attila
Budapest |

Tizenhét év után eddig ismeretlen József Attila-verset találtak, egy négy lapból álló, iskolai füzetnél kisebb notesz, vagyis notesztöredék első lapján.

Az Edit című, nyolcsoros vers egy négy lapból álló notesztöredéken rejtőzött. A versről tudni, hogy Budapesten írta a költő, 1935. március 8-án, és minden jel arra mutat, hogy ez volt első verse Gyömrői Edithez. Az alkotás szervesen kapcsolódik a költő Számvetés című verséhez is.

Editet a költő 1934 végén ismerte meg és több verset is írt hozzá, ezek egyike, életművének legismertebb darabja a Nagyon fáj című vers. A kézirat egy lefoglalási jegyzőkönyvvel együtt került elő. Eredeti tulajdonosa a költő barátja, a zsidó származású Barta István volt. Neki egyébként több kézirata is volt József Attilától. A lapok egy nagyobb, eddig ugyancsak ismeretlen verses notesz részei lehettek, melyet 1945-ben a költő zsidó barátjától koboztak el. - mondta Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész a Telexnek.

Utoljára 2004-ben találtak addig ismeretlen József Attila-verset, mely jelenleg a szegedi Móra Ferenc Múzeum tulajdonában van. Az újonnan előkerült ún. autográf verskézirat az Antikvárium.hu februári online árverésén kerül kalapács alá. A licitálás majd 18-án indul a magyar irodalmi-kulturális élet ezen új értékére.

A most megtalált vers szövege:

Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.

írta József Attila (Bp. 1935. március 8.)

(bl, telex)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?