Egy búcsúzó kancellár

Prága. Hatalmas közönségsikert aratott Václav Havel új színdarabja, a Távozás (Odcházení), amelynek világpremierjét csütörtökön az Archa Színházban tartották a szerző és színésznő felesége jelenlétében.

Prága. Hatalmas közönségsikert aratott Václav Havel új színdarabja, a Távozás (Odcházení), amelynek világpremierjét csütörtökön az Archa Színházban tartották a szerző és színésznő felesége jelenlétében. A zsúfolásig megtelt nézőtér a függöny legördülése után több mint tíz percig tartó állótapssal jutalmazta az előadást. A Távozás a rövidesen záruló prágai színházi évad legnagyobb eseményének számít – a tegnapi cseh lapok szerint teljesen jogosan.

A darabot David Radok rendezte, a férfi főszerepet a szerzővel egykorú, 71 éves Jan Tříška alakítja, aki az Egyesült Államokban él, de a rendszerváltozás óta gyakran lép fel Csehországban is. A női főszerepet, amelyet Havel felesége, a népszerű színésznő, Dagmar Havlová számára írt, a 34 éves Zuzana Stivínová játssza. A volt first lady egészségi problémái miatt május elején kénytelen volt lemondani a szerepet.

A Távozás egy öregedő kancellárról szól, aki sokéves szolgálat után búcsúzik hivatalától. Az élet, a közösségszolgálat, illetve saját munkája értelméről egy nagyon közeli, régi barátnője társaságában elmélkedik. A mű Shakespeare Lear királyának a jegyeit viseli magán. A nézők nagyszerűen szórakoztak, élénken reagáltak a színpadon elhangzottakra, illetve a hangszórókból felhangzott kísérőszövegre, amelyet maga Václav Havel olvasott fel rá jellemző humorral és iróniával.

A cseh sajtó szerint a darab fordítási, illetve előadási jogát már legalább kéttucat külföldi színház vásárolta meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?