Egészséges, csillogó, dús

Akinek szőke a haja, az gyakran feketét szeretne, a vörös pedig barnára vágyik. Ám a hajszín a pigmentáció fokától, a haj formája (göndör, hullámos vagy egyenes) bizonyos emberi fajhoz tartozástól függ. Normális esetben a fejünkön található kb. 100-150 000 hajszál mind épen nő ki a hajtüszőkből.

Akinek szőke a haja, az gyakran feketét szeretne, a vörös pedig barnára vágyik. Ám a hajszín a pigmentáció fokától, a haj formája (göndör, hullámos vagy egyenes) bizonyos emberi fajhoz tartozástól függ. Normális esetben a fejünkön található kb. 100-150 000 hajszál mind épen nő ki a hajtüszőkből. A hajszálak sok mindent kibírnak, de azért fejünk ékének tűrőképessége is véges. A helytelen táplálkozás, a stressz, a szennyezett levegő, a különböző vegyi hatások eredménye sokszor a csapzott, töredezett haj és a korpa. Akármilyen is a hajunk, nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő ápolásról. Alapja a hajmosás, viszont a jó sampon kiválasztása nem is olyan egyszerű. A szakértők a normális, a száraz vagy a zsíros, esetleg a korpás hajra más-más sampont ajánlanak. Hajmosás közben a fejbőr masszírozásával – körkörös mozdulatokkal a homloktól a tarkó felé haladva – elérhető az ún. mikrocirkuláció serkentése, amely feltétele a hajhagyma megfelelő működésének, az egészséges haj és a fejbőr közötti egyensúly kilakulásának. Bármennyire köztudott, hogy a hajmosás első fázisában először a hajgyökerekről távolítjuk el a szennyeződést, majd öblítés után a hajkoronáról, sokan nem tartják be a sorrendet, illetve nem távolítják el hajukról a sampont. Fontos a kondicionáló használata, hatására a haj könnyebben fésülhető, miközben fényesebbnek és dúsabbnak látszik. A kondicionálót a hajvégektől a gyökerekig kell felvinni, de egy perc után le kell öblíteni. A hajápolás aranyszabályai: Ha szükséges, akár naponta is moshatunk hajat, ilyenkor azonban a sampont erősen hígítva használjuk. Az öblítővíz ne legyen túl forró. Mivel a nedves haj különösen érzékeny, mosás után ne dörzsöljük erősen a törölközővel. A túl forró levegő károsítja a hajszálakat, tehát ne használjuk a hajszárító legmagasabb fokozatát. A túl szoros hajgumik, a hajsütő vas, az éles fogú fésűk is ártanak a hajnak. Időnként kell a kényeztetés, tegyünk rá típusának megfelelő pakolást.

Nemcsak a fodrászok, az élelmezési szakértők szerint is javíthatja a haj minőségét a megfelelő táplálkozás. A vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek hatására a száraz, fénytelen, töredezett haj „meggyógyul”. A búzafélék, az olívaolaj, az aszalt gyümölcs, a dióbél a legkiválóbb természetes vitaminforrás a fiatalság vitaminjaként emlegetett E-vitamin „bespájzolására”. A Clear samponokban található E-vitamin hatására a haj 20 százalékkal lesz erősebb. Az A-provitamin, a béta-karotin és a H-vitamin a haj erősségét, ellenálló képességét segíti. A töredező hajvégekre gyógyír a B-vitamin (eper, kápia, banán, élesztő, burgonya, friss káposzta). Fontosak a haj vitalitását biztosító nyomelemek, a cink, a vas, a szelén és a réz, amelyek megtalálhatók például a kölesben.

Számos gyártó a problémás fejbőr kezelésére fejlesztett ki samponokat. Ez alól a Clear sem kivétel, háromféle hajmosó szere közül mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. A különböző hatóanyagokat tartalmazó samponokat folyamatosan vagy kúraszerűen, de akár felváltva is lehet használni. Sokan a bőrgyógyász javaslatára kezdik el az egyes cinkkel dúsított samponok alkalmazását, ugyanis hatásosan kiegészíthetik a fejbőr gyógyszeres kezelését. A legtöbb gondot a korpás haj jelenti. Két jellemző tünete a pikkelyképződés és a viszketés, amely igen kínzó is lehet. Sokan csak időszakosan szenvednek tőle, ám az emberek egy részénél állandó jelenség. A korpásodás oka a Pityrosporum ovale nevű gomba, amely a korpás hajúak fejbőrén nagy számban található meg. Ez a gomba ott van minden ember fejbőrén, ám normális körülmények között teljesen ártalmatlan. A gond akkor kezdődik, ha elszaporodik, s ennek következtében gyulladásos folyamat indul el, mely a hajszálak töve körül hámlást idéz elő. Mivel általában nem szűnik meg magától, szakértő bevonásával kell kezelni. A folyamat viszketéssel és a fejbőr nagyfokú zsírosodásával is együtt járhat. A mikróbákon kívül örökölt hajlam, hormonális tényezők, emésztési zavarok és táplálkozási szokások is befolyásolják a tünetek megjelenését. A korpásodás komolyabb, makacs bőrbetegségre is utalhat. A legismertebb, a seborhoea a bőr fagygyúmirigyeinek fokozott működésén és a termelt bőrfaggyú összetételének megváltozásán alapuló kórfolyamat, a hajas fejbőr valamint az arc hámlással, korpásodással, gyulladással járó betegsége. A mentolos, főleg férfiaknak ajánlott Clear Refresh sampon nemcsak ápolja és frissíti a fejbőrt, rendszeres használata véget vet a haj korpásodásának is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?