Egész télen friss petrezselyemzöld

A petrezselyemhajtatás célja, hogy télen is biztosítsa a zöldpetrezselyem-szükségletet. A hajtatásnak egészen kezdetleges és fejlettebb módszerei egyaránt elterjedtek.

A petrezselyemhajtatás célja, hogy télen is biztosítsa a zöldpetrezselyem-szükségletet. A hajtatásnak egészen kezdetleges és fejlettebb módszerei egyaránt elterjedtek. A legegyszerűbb megoldás az, ha ősszel a gyökér betakarításakor a szükségletnek megfelelő területről a gyökereket nem szedjük fel, s a lombozatot is érintetlenül hagyjuk. A petrezselyem lombja a leghidegebb télen is csupán kőkeménnyé fagyhat, de a fagy elmúltával a levél visszanyeri eredeti konzisztenciáját, és felhasználható. A fagyott leveleket is szedhetjük, hiszen szobahőmérsékleten visszanyerik rugalmasságukat. A fő cél, hogy a tél folyamán bármikor hozzájussunk a levélhez, még akkor is, ha hó van. Ezért valamivel be kell fednünk a lombos petrezselymet a vastagabb hótakaró kialakulása előtt. A sorok fölé helyezhetünk fóliát úgy, hogy a fólia alatt a levegőzés biztosított legyen. A szedésre így akkor kerülhet sor, amikor szükség van a zöldre. A tél folyamán természetesen nem fejlődnek új levelek, tulajdonképpen tartósított, fagyasztott levél biztosításáról van szó. Ám erről a módszerről ez idényben már lemaradtunk. A petrezselyemzöld hajtatásának másik egyszerű módja, amikor a felszedett gyökerekből az apró, elágazó, deformált gyökereket használjuk fel zöldnyerés céljára. Ez is többféle módon történhet. A szobai, konyhai hajtatáshoz elég egy egészen kis műanyag láda vagy virágcserép. Az ősszel kiszedett – főleg rövidebb – gyökerek kiválóan alkalmasak hajtatásra, a túl hosszúak alsó részét le is vághatjuk. A gyökereket cserépbe egymás mellé állítva függőlegesen helyezzük el. A közöttük levő hézagokat laza humuszos talajjal kitöltjük úgy, hogy csak a gyökérnyak álljon ki a talajból. Azután szükség szerint beöntözzük, és a cserepet a konyhai ablakba vagy más világos helyre tesszük. Néhány hét után szedhető a friss petrezselyemzöld. A leveleket úgy szedjük, hogy a szívlevelek mindig megmaradjanak, mert így ismét újak fejlődnek.

Még ettől is egyszerűbb módszer az, ha a gyökerek felső, 3-5 cm hosszú részét egyenesen vízzel félig töltött kis műanyag (joghurtos) pohárba helyezzük. Nagyon fontos, hogy a fejrész egészséges, sértetlen legyen!

Törzstisztogatás

Az idősebb, egészséges fák törzsének felületén vastag héjkéreg keletkezik. Ez pikkelyesen leválik a törzs kérgéről. A leváló felület alatt és a mély kéregrepedések között különböző kártevők bábjai, tojásai és lárvái telelnek át. Ezeket már az első fagymentes, enyhébb téli napokon úgy távolíthatjuk el, ha a kéregripacsokat először fakaparóval lesimítjuk, majd a törzset alaposan megkeféljük drótkefével. Ügyeljünk arra, hogy az eszközök a fa élő kérgét ne sértsék fel. A munka megkezdése előtt terítsünk a fa alá műanyag fóliát, hogy arra hulljon a lekapart kéregtörmelék, amit azután haladéktalanul égessünk el.

Mit jelent a várakozási idő?

Ilyenkor télen, amikor csikorog odakint a fagy, s nincs mit tennünk a kertben, készüljünk odabent a tavaszra, a nyárra. Tanulmányozzuk például növényvédő szereink használati utasítását, hogy aztán, amikor sor kerül rájuk, ne érhessenek meglepetések bennünket. Mindegyiken fel van tüntetve a szerre vonatkozó, napokban meghatározott várakozási idő. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő azt jelenti, hogy a kezelést követően hány nap múlva lehet a gyümölcsöt leszedni, értékesíteni, illetve fogyasztani. A várakozási idő betartása a kezelt növények, növényi részek fogyasztóinak (embereknek, haszonállatoknak) a védelmét szolgálja. A termék tehát csak az előírt várakozási idő letelte után értékesíthető vagy fogyasztható, mert az élelmezés-egészségügyi várakozási idő folyamán lebomlik a növényre juttatott növényvédő szer hatóanyaga. A hatóanyag lebomlási folyamatának gyorsasága, számos más tényező mellett, attól is függ, hogy a növényvédő szerrel milyen növényt kezelünk. Ezért fordul elő több növényvédő szer leírása mellett, hogy várakozási ideje eltérő a zöldségfélék, a gyümölcsök vagy a szőlő védelme során. Adithane M 45 várakozási ideje pl. uborkánál 8 nap, hagymánál 14 nap, gyümölcsösben 21 nap, szőlőben 42 nap. Végül – hogy ne legyen olyan egyszerű – meglepetésszerűen az őszibaracknál a várakozási idő nem napokban van kifejezve, itt ehelyett „AT” rövidítés szerepel. Az AT-jelzéses készítményt meghatározott, ún. agrotechnikai terminusban alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a szer alkalmazása és a szedése vagy fogyasztása között olyan hosszú időszak telik el, hogy nem kellett az élelmezés-egészségügyi várakozási időt napokban meghatározni. A példaként említett Dithane M 45 szert az őszibaracknál közvetlenül a rügyfakadás előtt alkalmazzuk, ezért értelemszerűen a várakozási idő itt nincs napokban kifejezve.

Kombinált szerrel való permetezés esetén mindig a leghosszabb várakozási idejű készítményhez kell alkalmazkodni. Ha tehát pl. az almatermésűeknél Dithane (21 nap) és Punch (35 nap) szerkombinációt használunk, a várakozási idő 35 nap lesz.

A szerző kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?