Dráfi Mátyás színművész lesz az első vendég

Kétéves fennállása óta A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma többször bizonyította, hogy nem csupán „néma tér” szeretne lenni, amelynek falai között egyedül kiállításaik tárgyai dominálnak. Tartottak már a Brämer-kúriában könyvbemutatót, író-olvasó találkozót egyaránt.

Kétéves fennállása óta A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma többször bizonyította, hogy nem csupán „néma tér” szeretne lenni, amelynek falai között egyedül kiállításaik tárgyai dominálnak. Tartottak már a Brämer-kúriában könyvbemutatót, író-olvasó találkozót egyaránt. Napokon belül pedig egy új társalgósorozatot indítanak útjára Múzeumi Szalon címmel. Erről kérdeztük Jarábik Gabriellát, az intézmény igazgatóját.

Hogyan született meg a rendezvénysorozat ötlete?

Egy évvel ezelőtt múzeumunk munkatársa, Lakatos Krisztina vetette fel, hogy jó lenne egy beszélgetéssorozatot indítani, de mivel tavaly annyira alacsony volt a költségvetésünk, hogy még a legszükségesebbekre sem mindig futotta, lemondtunk a megvalósításról. Tavaly decemberben újra elkezdtünk foglalkozni az ötlettel, de mivel Krisztina azóta anyasági szabadságra ment, Miklósi Pétert kértük fel az együttműködésre, aki újragondolta az egész tervezetet. Az ő javaslata nyomán döntöttünk úgy, hogy az elképzelések szerint havi rendszerességgel jelentkező Múzeumi Szalonba olyan személyiségeket hívunk meg vendégként, akik meghatározó egyéniségei a szlovákiai magyar kultúra, tudomány és közélet egy-egy szeletének, vagyis munkájuk, pályafutásuk során sok mindent „letettek az asztalra”. A vendégszékben ülők beszélgetőtársa Miklósi Péter lesz. Izgalmas és tanulságos „embermeséket” szeretnénk kínálni a közönségnek a Múzeumi Szalonban, szórakoztató formában.

Az intézménynek a helyszín biztosításán kívül milyen szerep jut a Múzeumi Szalonban?

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma kettős célt tűzött ki maga elé: egyrészt film- és hangfelvételt készítünk az estekről, ezek révén szeretnénk dokumentálni a meghívott személyiségek munkásságát, életét. Ez a dokumentumanyag a képtárunkban kutatás céljából is hozzáférhetővé válik majd. Később, ha anyagiakat tudunk rá szerezni, a beszélgetéseket könyv alakban is megjelentetjük. Megemlíteném még, hogy a társalgósorozat nem csupán a Brämer-kúriában zajlik majd: ebben az évben lesz kihelyezett Múzeumi Szalon Alsósztregován és Kassán is.

A nyitórendezvény február 1-jén, kedden 16.30-kor kezdődik a Brämer-kúriában, a vendégszékben Dráfi Mátyás foglal helyet.

Dráfi Mátyás a szlovákiai magyar színjátszás egyik meghatározó egyénisége, s mivel a múzeum a MATESZ megalakulásának 50. évfordulójára egy kiállítást is rendezett, úgy gondoltuk, jó lenne, ha ennek a kiállításnak a témáját folytatva az első vendégünk színházi ember lenne. Aki ezúttal nem a színpadon áll majd, hanem életéről, élményeiről, tapasztalatairól mesél.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?