Doktor Szöszi 2.

Két évvel ezelőtt a box office-elemzők legnagyobb meglepetésére mind a gigantikus költségvetésű computeranimációs Final Fantasy, mind pedig a sztárokkal teletűzdelt Szajré mérsékelt sikerrel szerepelt a nyitóhétvégén (ne szépítsünk a dolgon: előbbi hatalmasat bukott).

Két évvel ezelőtt a box office-elemzők legnagyobb meglepetésére mind a gigantikus költségvetésű computeranimációs Final Fantasy, mind pedig a sztárokkal teletűzdelt Szajré mérsékelt sikerrel szerepelt a nyitóhétvégén (ne szépítsünk a dolgon: előbbi hatalmasat bukott). Nevető harmadikként egy ugyanekkor bemutatott, olcsó költségvetésű bárgyú komédia, a Doktor Szöszi kúszott fel a toplista élére, jócskán lekörözve konkurenseit. Mivel a megkopott dicsfényű MGM az elmúlt években bukást-bukásra halmozott (pl. Rollerball, A fegyverek szava), bolond lett volna nem görcsösen kapaszkodni a sikerbe: az eredmény a Doktor Szöszi 2. és egy készülő TV sorozat lett.

Ugyan a második rész büdzséje lényegesen megemelkedett az előzőhöz képest (köszönhetően a főszereplő Reese Witherspoonnak, aki ezúttal 15 millió dollárt vághatott zsebre), de a siker ezúttal sem maradt el: a heti premierek közül Elle Woods messze lekörözte Szindbádot, de nem kis meglepetésre még John Connort és a T-800-ast is majdhogynem megszorongatta. Mindezek függvényében egyáltalán nem lenne meglepő, ha újabb két év múltán trilógiává bővülne a széria. Ezen a ponton pedig sokkal inkább a sorozatgyártás, mintsem a minőség a fontos. A görcsös igyekezet ugyanis már a határozottan gyengére sikeredett első részen látszódott, a folytatás viszont még csak nem is igyekszik túlmutatni azon – helyette a Charlie angyalai 2.-höz hasonlóan egy az egyben másolja azt.

A szitu tehát, hogy a szőke nőnek – esetünkben a tetőtől talpig rózsaszínbe burkolózó Elle Woodsnak – a róla kialakult dogmákat legyőzve érvényesülnie kell egy tőle idegen, konzervatív környezetben. Kemény munkával persze eléri célját, mely során még az az alaptétel is igazolást nyer, mely szerint Amerika a lehetőségek hazája. Az újítások kimerülnek abban, hogy a cselekmény Washingtonba helyeződik, a romantikus szál ezúttal az esküvő megszervezése körül bonyolódik, illetve negatív karakterként feltűnik a vásznon a szerepeit egyre igénytelenebbül vállaló, kétszeres Oscar-díjas Sally Field is.

A Doktor Szöszi 2.-ből még az a minimális báj is hiányzik, melynek morzsái még az előző részben megtalálhatóak voltak. A vacakabbnál-vacakabb poénokon inkább sírni, mint mosolyogni lehet, a film mondanivalója és az émelyítő pátosszal teli záróbeszéd az Államokon kívül pedig aligha hatja meg a közönséget. (mozinet)

Doktor Szöszi 2. (Legally Blonde 2 - Red, White, & Blonde), színes, amerikai film, 2003, 95 perc, Rendezte: Charles Herman-Wurmfeld, Szereplők: Reese Witherspoon, Sally Field, Jennifer Coolidge, Luke Wilson, Regina King

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?