Doktor Faustus és a nyaralás

Thomas Mann Doktor Faustus című regényének 38. fejezete Gáspár Endre magyarításában így kezdődik: „Olvasóim már tudják, hogy Adrian teljesítette Rudi Schwerdtfeger éveken át csökönyösen táplált és kifejezett óhaját és írt egy testére szabott hegedűversenyt. (...

Thomas Mann Doktor Faustus című regényének 38. fejezete Gáspár Endre magyarításában így kezdődik: „Olvasóim már tudják, hogy Adrian teljesítette Rudi Schwerdtfeger éveken át csökönyösen táplált és kifejezett óhaját és írt egy testére szabott hegedűversenyt. (...) Valami különös van ezzel a darabbal: háromtételes, de nincs előjegyzése, mégis, ha szabad így kifejeznem magam, három tonalitális van beleépítve, B-dúr, C-dúr és D-dúr, amelyek közül, mint a zenész láthatja, a D-dúr amolyan másodfokú domináns, a B-dúr szubdomináns, míg a C-dúr pontosan a közepén van.”

Mann ezután részletesen elképzeli a virtuális hegedűversenyt a vezérakkordtól a tonikus hármashangzatok kiteljesítéséig. Hans Werner Henze Harmadik hegedűversenye (1997) Thomas Mann nagyregényének tömörítő zenei értelmezésére tesz kísérletet: a zene regényét teszi a regény zenéjévé. Henze ugyan nem követte Mann látomását, és csak a háromtételnyi zenei tér gondolatát vette át, s noha a technikai elképzelést nem is tartotta kihívásnak, Mann hangulati leírásainak mintha több ponton is megfelelni látszana. Az első tétel az érzéki-nosztalgikus emlékezésé, Esmeralda alakját idézi meg, a pillangóét (hetaera esmeralda) konkrét és átvitt értelemben is, élénk színekkel („ibolya- és rózsaszín”), s ahogy Mann írja a lepkéről, Henze zenéje is „röptében széltől sodort virágsziromhoz hasonlít.”

A második tétel (Das Kind Echo) szintén kisportré, méghozzá egy gyermeké, nevezetesen Nepomuk Schneideweiné, ahogy a zenét a brahmsi univerzummal is párhuzamba vonó Christopher Lyndon-Gee megállapította, aki a cédén a saarbrückeni rádió szimfonikus zenekarát vezényli. A záró tétel a Rudi S. címet viseli: Rudi Schwerdtfeger alakjában a „gyerekes démoniság diadalát” Henze az ingadozás és az önelemzés tónusaival jeleníti meg. Henze már évtizedek óta távol él Németországtól, 1953-tól véglegesen Itáliában telepedett le. Nem alaptalan tehát nosztalgikus-összegző vonásokat is felfedezni a hegedűverseny zenei szövetében.

A cd-n nem ez az egyetlen hegedűverseny: a zeneszerző 20 éves korában komponált (1946) alkotásával indít, mely az első műfajbeli próbálkozása. Henze ifjúkori, első, 1956-ig tartó korszakának névjegyeként is értelmezhetjük ezt a négytételes alkotást: itt nyilvánult meg talán először bámulatos, roppant zenei műveltséget mozgató ötvöző technikája. Különösen az figyelemre méltó, ahogy saját hangért küzdve helyenként ki-kijátssza a tizenkéthangúság technikáját, vagy ahogy az allegro és vivacissimo effektusok közti zenei teret biztos arányérzékkel és (leszámítva az első tételt) színhatásokban gazdag, már-már neoklasszicista megoldásokkal tölti ki.

Az utolsó zenei egység az Öt éji darab címet viseli, mely 1989-ben és 90-ben keletkezett. Peter Sheppard Skaerved, a hegedűművész, akinek a noktürnöket a zeneszerző Aaron Shorr zongoraművész társaságában dedikálta (és a korongon ők is adják elő), beszámolt a mű keletkezéstörténetéről is: Henze egy nyugodt karib-tengeri nyaralásra vágyott, ezért egy szinte lakatlan szigeten szállodájában szándékozott eltölteni pár napot. Nyugalom helyett viszont magát az éjszakai káoszt találta, mely nyughatatlan motorbiciklik zaját ötvözte dübörgő diszkózenével. A valódi nyaralást a zene jelentette, így született mintegy a valóság ellenpontjaként az öt miniatűrből álló, 1990-es keltezésű, mintegy kilencperces kiskompozíció. Már a tételcímek is egy idilli, antikizáló, árkádikus világot sugallnak: elégia, capriccio, két pásztordal, óda.

Az elsősorban operaszerzőként ismert és népszerű (Homburg hercege, Szarvaskirály, Bakkhánsnők, Az ifjú lord stb.) Henze három merőben más és más karakterű műve egészen különös összhatást kelt, mely a rémálmoktól a szenvedélyig, az érzékenységtől az érzékiségig ível. Zenéjében ott van schönbergi és a bergi örökség erős nyoma, mely sok esetben Sztavinszkij ritmusszerkezeteivel ötvöződik, de ez a hatáskomplexum sosem uralkodik el szemérmetlenül. Kiváló felvétel a hegedű ínyenc szerelmeseinek.

(Hans Werner Henze: Violin Concerto Nos. 1 and 3, Five Night-Pieces, Naxos, 2006.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?