December a kertben

A cseresznyefa nemcsak a kertben szép, hanem a virágrügyekkel megrakott vesszői könnyen hajtathatók is. A vesszőket a hónap elejétől (december 4.) vágjuk le a fákról, és mindenekelőtt fürdessük meg őket kézmeleg vízben, 8-12 óra hosszat. Ezután állítsuk a vesszőket vízzel megtöltött vázába meleg, világos szobába.

A cseresznyefa nemcsak a kertben szép, hanem a virágrügyekkel megrakott vesszői könnyen hajtathatók is. A vesszőket a hónap elejétől (december 4.) vágjuk le a fákról, és mindenekelőtt fürdessük meg őket kézmeleg vízben, 8-12 óra hosszat. Ezután állítsuk a vesszőket vízzel megtöltött vázába meleg, világos szobába. A rügyek már két-három nap múlva duzzadni kezdenek, és egy héten belül a virágok kinyílnak. Ha a vázát éjszaka hűvös helyen tartjuk, akkor a téli virágdíszben egy hétig is gyönyörködhetünk. Karácsonyi virágoztatáshoz kitűnően alkalmasak még a meggy, a mandula és az aranyfa (helytelenül aranyeső) virágrügyekkel megrakott vesszői is.

MIKULÁSVIRÁG

November végétől tavaszig folyamatosan kapható a virágboltokban. Legkeresettebb – magyar nevének megfelelően – mikulás és karácsony táján. Díszét a jelentéktelen virágokat övező nagyméretű, piros fellevelek adják. A fellevelek másfél, két hónapig, néha tovább is megmaradnak, és a sötétzöld, jellegzetesen erezett levelekkel együtt különleges díszei a lakásnak. A mikulásvirág vízigényes növény. Mivel a laza szerkezetű talajt kedveli, ez pedig a fűtött lakásban gyorsan kiszárad, akár naponta is meg kell öntözni. A gyakran kiszáradó növény elhullatja leveleit, esetleg piros felleveleit is. A hirtelen változásokra (meleg, erős napfény) szintén levélhullással reagál.

TÉLI TÁROLÁS

Az utolsó vegyszeres kezelés után különös gonddal tisztítsuk ki a permetezőgépet. Az egész gépet, tehát a tartályt és a vezetékeket is gondosan mossuk ki. A mosásra használt enyhén lúgos vizet mindig a szórófejeken keresztül permetezzük ki. A gépek szakszerű gondozása növeli élettartamukat, a téli tárolás előtt pedig különös gonddal bánjunk velük. Mossuk le, töröljük szárazra a permetezőgépek fémrészeit, majd vékonyan olajozzuk be, hogy a rozsdásodást megelőzzük. Olajozásra gázolajat (naftát) vagy motorolajat használjunk. A gépeket lehetőleg száraz, fagymentes helyen tároljuk.

SARJAK ELTÁVOLĺTÁSA

Egyes gyümölcsfaalanyok hajlamosak arra, hogy tősarjakat hajtsanak. Az ilyen fák tövét bontsuk ki, és a tősarjakat törjük ki! ĺgy a roncsolt sebhely körül nem maradnak meg a rejtett rügyek, amelyekből ismét sarjak nőhetnek ki. Ha a tősarjakat ollóval metsszük le, akkor a leggondosabb munka esetén is marad csonk, amelyből újabb és több tősarj fejlődik. Gyakran találkozunk a fák közelében a gyökerekből előtörő gyökérsarjakkal is. Ezeket ne a talaj felszínén vágjuk le, hanem bontsuk ki a földet a gyökérig, és a tősarjhoz hasonlóan törjük ki. A gyümölcsfákon gyakran megjelenő sarjak elszívják a tápanyagot, a vizet, és különösen kedvező feltételeket kínálnak a kártevők és kórokozók (például levéltetvek, vértetvek, levélfoltosságok) terjedéséhez.

VÁLOGASSUK ÁT

A betakarított almát és körtét kéthetenként célszerű átválogatni. Már a kissé romló, puhuló gyümölcsöket is szedjük ki és használjuk fel, mert ezek rövid idő alatt megfertőzik a közelükben levő egészségeseket is. Csak a rendszeresen ellenőrzött termést tarthatjuk el tavaszig. Hasonlóképpen a prizmában, veremben, pincében levő zöldségféléket is gondosan nézzük át, válogassuk.

SZÁRAZ HELYEN

A növényvédő szereket lehetőleg hőmérsékleti ingadozástól mentes, védett, száraz helyen tároljuk. Az előző évről maradt szereket így mindenképpen felhasználhatjuk. Vigyázzunk viszont arra, hogy két évnél tovább még megfelelő raktározási körülmények között se tároljunk. Az ennél régebbieket, valamint a megrongálódott csomagolású, kiszóródott, kifolyt szereket okvetlenül selejtezzük ki. Ugyanígy semmisítsük meg az olvashatatlan feliratú készítményeket is, amelyekről nem tudjuk teljes biztonsággal, hogy mire alkalmasak. A megvásárolt növényvédő szereket zárt helyen tároljuk úgy, hogy illetéktelen személyek, főleg gyerekek ne férhessenek hozzá. A szerek az eredeti, felcímkézett csomagolásban maradjanak.

TÉLI CSEMEGE

Fogyasztásra érett már a tárolt birs. Ilyenkor készíthetünk kiváló birsalmasajtot, ez nemcsak nagyon finom, hanem étrendi hatását tekintve is kitűnő csemege. Ne sajnáljuk a fáradságot, hogy elkészítéséhez receptet szerezzünk be.

ILLATOS DĺSZEK

Az ünnepek előtt az ép héjú narancsokba szurkáljunk szegfűszeget. A vékony héjú mandarin kivételével az összes citrusgyümölcs (citrom, grépfrút, narancs) alkalmas e célra. A szegfűszegekkel ötletesen mintázott színpompás déligyümölcsök látványa gyönyörködteti szemünket, kellemes citrus- és fűszerillatuk pedig belengi az egész lakást.

ÓVATOSAN RÁZZUK LE

A vastag hóteher alatt roskadozó gyümölcsfák pompás látványt nyújtanak. A hó azonban olyan hatalmas súllyal nehezedik a gyümölcsfák vázágaira és a vékonyabb, kevésbé teherbíró ágakra, hogy azok letörnek. Az erősen behavazott, hótehertől lehajló ágakat nem szabad egyetlen erős rántással megszabadítani a rárakódott hótól. (Az ilyenkor keletkező repedések télen a fa pusztulását okozhatják.) Az esetleges túl vastag hóréteget óvatosan rázzuk le a fák ágairól. Ne feledkezzünk meg a tél folyamán arról, hogy a fenyők, örökzöldek ágairól is rázzuk le a vastag hóréteget, nehogy a súlya alatt letörjenek.

MŰVELŐDÉS

December a kertész számára nem csupán a pihenés időszaka. Használjuk ki a hosszú téli estéket, ne feledkezzünk meg a szakkönyvek és folyóiratok olvasásáról. Ilyenkor alkalmunk van a tervezgetésre, az új idényre való felkészülésre. Már most időszerű a jövő évi munkához szükséges anyagok (növényvédő szerek, vetőmagok, műtrágyák) jegyzékét összeállítanunk.

A szerző kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?