Kultúra

David Gilmour megválik 120 gitárjától

London | Idén nyáron bárki vásárolhat egy gitárt David Gilmour személyes gyűjteményéből. A Pink Floyd gitáros-énekese több mint 120 hangszerétől kíván megszabadulni, a bevételt pedig eddig közelebbről meg nem határozott jótékony célra ajánlja fel.
Juhász Katalin

2019. február 10. 17:30

Kevésbé tehetős érdeklődőknek is van esélyük (Képarchívum)

Köztük lesz az a Black Strat is, amelyet Gilmour a zenekar talán leghíresebb, Dark Side of the Moon című albumán, illetve a lemez turnéján is használt, valamint a legendás Pompeii koncerten szereplő Fender is. 
Ez utóbbi kikiáltási árát 100–150 ezer dollárra becsülik a szakértők, mivel Gilmour alaposan „megbuherálta”, azaz saját kezűleg végzett átalakításokat rajta a kívánt hangzás érdekében. A hangszer a gyűjtők számára azért is rendkívül értékes lehet, mert annak idején egy szakkönyv is megjelent róla. 
Az árverés New Yorkban lesz június 20-án, az ott szereplő gitárok már megtekinthetőek a Christie’s honlapján, fizikai valójukban pedig az aukciósház londoni székhelyén lesznek kiállítva március 27-től. Ezután Los Angelesbe viszik a gyűjteményt, ahol május folyamán lesz látható, majd a New York-i érdeklődők is megszemlélhetik a hangszereket. A legtöbb gitárt David Gilmour autogramja díszíti. Kevésbé tehetős érdeklődőknek is van esélyük, néhány egyszerűbb hangszer kikiáltási ára ugyanis alig 300 dollár. 
„Ezek a gitárok nagyon jók voltak hozzám, zenével ajándékoztak meg az évek folyamán. Sokszorosan megtérült már a beszerzési áruk, úgyhogy itt az idő, hogy búcsút mondjak nekik. A gitárokat azért készítik, hogy az emberek játszanak rajtuk. Ezért az a kívánságom, hogy bárkihez is kerülnek, az illető ne dísztárgyként tekintsen rájuk, hanem használja őket” – mondta a 72 éves Gilmour a Rolling Stone magazinnak, hozzátéve, hogy nem azért válik meg a hangszerektől, mert nyugdíjba készül. Szerinte ugyanis egy igazi zenész sosem tekinthet magára nyugdíjasként. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Miből él az elnökjelölt?

DAC-Slovan a magyar és a szlovák tévében

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Pedagógiai napok a digitalizáció jegyében

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?