Csíksomlyói búcsú a Duna tévével

A csíksomlyói búcsú a világ magyarságának legnagyobb tömegeket megmozgató ünnepe.

A csíksomlyói búcsú a világ magyarságának legnagyobb tömegeket megmozgató ünnepe. Noha Mária-ünnep, földrajzi helyzeténél és történelmi szerepénél fogva a nemzeti összetartozás szimbólumává vált, ahol katolikus és protestáns hívő az ökumené jegyében élhette meg kereszténységét Sütő András szavaival: „a nagy romlás” évei alatt.

A Duna Televízió évek óta résztvevője a csíksomlyói ünnepnek, s közvetítésével immár öt földrész magyarságához juttatja el a sokáig nem feledhető képeket.

Az ünnep idén is kibővül! A magyarság egyik legnagyobb tömegeket megmozgató ünnepét második alkalommal Budapesten is figyelemmel kísérik. Ma este 10 órától veszi kezdetét az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Duna Televízió pünkösdi filmfesztiválja, amely pünkösd előestéjén az igényes filmek szeretetét a virrasztás hagyományával köti össze.

A három teremben zajló majd’ száz filmet felvonultató előadás-sorozat pontos programját terjedelmi okokból is nehéz felsorolni, de helyet kap köztük a nemrégiben díjjal kitüntetett Iskola a Gyimesekben című alkotás, Ordass Lajos püspökről készült portréfilm, vagy a jelentős visszhangot kiváltott Visszaemlékezés Romzsa Tódorra, a görög katolikusok vértanú halált halt püspökére.

A filmek teljes listáját a Duna Televízió honlapján ( www.dunatv.hu), valamint az Uránia Nemzeti Filmszínház honlapján (www.urania-nf.hu) lehet megtekinteni.

A tizennégy órás vetítés holnap délelőtt 11 óra 30 perckor kezdődő hagyományos pünkösdi búcsú közvetítése zárja be, melynek mottója a kánai menyegzőn elhangzott krisztusi mondat lesz.

A Duna Televízió és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös rendezvényére a belépés ingyenes.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?