Csehül írt ismeretlen Franz Kafka-levél

Franz Kafka (1883–1924) világhírű prágai német író csehül írt, eddig ismeretlen levelére bukkantak nemrégiben a cseh kutatók egy hollandiai szláv nyelvekkel foglalkozó irodalmár hagyatékában.

Franz Kafka (1883–1924) világhírű prágai német író csehül írt, eddig ismeretlen levelére bukkantak nemrégiben a cseh kutatók egy hollandiai szláv nyelvekkel foglalkozó irodalmár hagyatékában.

A hétvégi prágai sajtó szerint a mintegy háromoldalas, kézzel írott levél azért kivételes fontosságú, mert egyértelműen bizonyítja, hogy a műveit németül író Kafka szóban és írásban is kitűnően bírta a cseh nyelvet. Irodalmárok körében ez a kérdés mind a mai napig éles viták tárgya.

Kafkának ugyanis mindössze valamivel több mint kéttucat csehül írt, rövid levele maradt fenn, s azok többsége is hivatali értesítés. Ugyanakkor a németül írt szövegeiben helyenként szintén felbukkan egy-két cseh mondat, és sokan ezért vitatják, hogy a nagy író aktívan szóban és írásban is egyaránt jól bírta volna a cseh nyelvet. Prágában ugyanis a XIX. és XX. század fordulóján még igen jelentős számú, több mint 150 ezer német élt a csehek mellett. Bár a kétnyelvűség nagyon elterjedt s előnyös volt, a napi megélhetéshez elég volt az egyik nyelv ismerete is.

A most előkerült levelet Kafka az első világháború idején írta húga barátnőjének, Ruzenka Wettenglovának, akivel 1916–1918-ban közelebbi kapcsolatban volt. A levél Aimé van Santen (1917–1988) holland irodalomkutató hagyatékából került elő. Santen a múlt század negyvenes és ötvenes éveinek fordulóján az olmützi egyetemen adott elő, s a jelek szerint az ötvenes évek elején Prágában jutott hozzá az értékes kézirathoz. Halála után a Kafka-levél egy másik holland irodalmár, Niels Bokhove közvetítésével került a cseh kutatók kezébe, akik most nyilvánosságra hozták. A levél tartalma nem érdekes, a korabeli élet mindennapjainak gondjairól van benne szó. A kutatók szerint azonban éppen azért, mert Kafka csehül írta, egyértelmű bizonysága annak, hogy a nagy prágai német író valóban kitűnően bírta a cseh nyelvet is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?