Csehov fontos pont az életében

Idén is a Nyitrai Nemzetközi Színházfesztivál keretében osztották ki az előző évad legjobb hazai színházi produkcióinak járó DOSKY díjakat. A legtöbb elismerést, szám szerint hármat a nyitrai Bagar Színház Csehov Három nővér című előadása kapta. Övék az évad legjobb előadása, Svetozár Sprušanský átvehette a legjobb rendezésért járó díjat. A legjobb jelmezekért járó díj tulajdonosa pedig Bartha Andrea budapesti vendégművész lett. Vele beszélgettünk.

„Nagyon örülök ennek a díjnak, jobban örülök, mintha otthon kaptam volna”A szerző felvételeHogyan került a Bagar Színház társulatához?

A nyitrai színházzal már régebbi a kapcsolatom. Két évvel ezelőtt készítettünk itt Alföldi Róberttel egy Hamlet-előadást. A jelmezek és díszletek megtervezésére a rendező, Svetozár Sprušanský kért fel. Örültem a felkérésnek, mert nagyon jó emlékeim voltak a színházról a Hamlet kapcsán. Nem túl rózsás körülmények között, de hihetetlen odaadással és szeretettel dolgozott az a gárda, amelynek kiviteleznie kellett a díszleteket és jelmezeket. Csak a legjobbakat tudom mondani mindenkiről.

Az előadás nem szokványos környezetben, a nyitrai múzeum nagyobbik termében játszódik. A néző egy csodálatos polgári lakás szalonjában találja magát. Habfehér függönyök, hatalmas, fehér damaszttal terített asztal, fehér virágok a fekete szárnyas zongorán. Fényárban úszik a terem. Mennyire nehezíti vagy könnyíti a munkát, ha nem színpadon játszódik az előadás?

Tudni kell erről a teremről, hogy egy szocialista módon elcsúfított terem volt a munka elején. Borzasztóan nézett ki. Koszos narancssárga szőnyegek, zsákvászonnal borított falak, iszonyatos függönyök. Nekünk először restaurálni kellett az egész termet, hogy végül alkalmazni tudjuk az előadáshoz.

Készített már más színházaknak is jelmezterveket Csehov Három nővéréhez?

Nem. Azért is örültem a felkérésnek, mert Csehov a kedvenc szerzőm. Shakespeare és Csehov jöhet minden mennyiségben. A Három nővért különösképpen szeretem. A Sirályt már csináltam korábban Alföldi Róberttel a budapesti Kamara Színházban. Annak a jelmezterveiért is megkaptam a legjobb jelmeztervezői díjat. Csehov egy fontos pont az életemben.

Klasszikus vagy modern darabhoz készít szívesebben jelmezeket?

Nincs bennem semmilyen elhatárolódás, zenés, klasszikus darab, opera vagy balett, mozgásszínház, jöhet bármi. Ami számomra a legfontosabb, hogy milyen csapattal dolgozom együtt.

Gyerekkorában volt egy ilyen elképzelése: jelmeztervező leszek, vagy később alakult így az élete?

Engem igazán a tánc érdekelt. Később nagyon elkanyarodtam. Művészettörténet–esztétika szakon végeztem a bölcsészkaron, a tanulmányaim alatt azonban díszletfestőként is dolgoztam. Onnantól kezdve, hogy betettem a lábam egy színházba, megfertőzött. Ez olyan típusú fertőzés, amelyből nem lehet kigyógyulni. Sokszor elkeseredik az ember, és azt mondja, ezt nem érdemes csinálni. Sajnos nagyon rossz időszakot élünk. Kevés pénz jut a kultúrára, a színházra. Nagyon kevés az igazi színházi szakember. De valahányszor úgy gondolom, hogy abbahagyom és valami mást fogok csinálni, megcsap a levegő, ami a színpadon van, az a festékszag, és onnantól kezdve nem tudok szabadulni ettől a vonzástól.

Mikor jó igazán egy jelmez?

Úgy gondolom, a legjobb jelmezekről a néző nem veszi észre, hogy azok. Én azt szoktam mondani, hogy fantáziadús, szép, szuper jelmezeket könnyű tervezni. Csak leül az ember a papír elé és egy kis fantázia kell hozzá. De amikor arról szól a történet, hogy milyen színű öltönyt adunk egy szereplőre és hogyan áll a nyakkendője, milyen a gombja, a legapróbb részletekre is oda kell figyelni. A nyitrai Három nővér is ilyen típusú előadás. Mivel rendhagyó térben, gyakorlatilag a nézők között zajlik az előadás, minden apró dologgal foglalkozni kellett. Persze a néző nem a részleteket érzékeli, hanem az összhatást. A nézőnek ebből egy atmoszférát kell megéreznie, és akkor jó igazán egy jelmez.

Gyakran jár külföldi színházi fesztiválokra?

Sokkal kevesebbet, mint amennyit szeretnék. Általában akkor járok, ha érdekelt vagyok valamilyen szempontból. Egyébként is a jelmez- vagy díszlettervezőket nagyon ritkán viszik el külföldi vendégszereplésekre. Legutoljára a BITTEF-en voltam a Hamlettel. Ott is csak addig, amíg az előadás lezajlott. Nyitrára azért szeretek járni, mert itt tudok maradni, beleszagolni az előadásokba.

Sikeres otthon és külföldön is. A hétköznapokban mennyire fontos a siker?

Én nem érzem magam sikeresnek. Persze kérdés, mit nevezünk valójában sikernek. A szó mai értelmében vett sikeresség az, amikor valakiből médiasztár lesz két perc alatt. Annyira vagyok sikeres, hogy van néhány ember, akivel tudok sikeresen együtt dolgozni: szeretetben és tiszteletben. Sok pályatársam azért vergődik, mert nem találkozott olyan emberekkel, akikkel tartósan jól tud dolgozni. Sok támadás éri azt a csapatot, amellyel együtt dolgozom. Nem könnyű a helyzetünk. Attól tartok, hogy a szokásos magyar történet fog ebből kikerekedni. El kell menni ahhoz, hogy otthon elfogadjanak. Mi ezt nem így gondoltuk. Mi otthon akartunk színházat csinálni. Mivel sok külföldi felkérésünk van, ha otthon nem hagynak bennünket dolgozni, akkor el fogunk menni. Ebben az esetben aztán mindegy, hogy Piripócsra vagy New Yorkba hívják az embert, a lényeg az, hogy dolgozhasson.

Mennyire fontosak a díjak az ember életében?

Én már megtanultam, hogy ne igazán higgyek a díjaknak. Végig tudom követni, kik milyen díjakat szoktak kapni és miért. Mikor két éve megcsináltuk a Hamletet, senki semmilyen felterjesztést nem kapott. Nemcsak mi nem, még a színészek sem. Pedig nagyon nagy alakítások voltak. A mostani Csehovról nagyon sokáig nem is lehetett tudni, hogy milyen lesz. Közönség kellett hozzá, hogy kiderüljön, milyen az atmoszférája, és hogy egy ilyen típusú előadást elfogadnak-e a nézők. Legnagyobb meglepetésemre nagy szeretettel fogadták. ĺgy nagyon örülök ennek a díjnak, jobban örülök, mintha otthon kaptam volna.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?