Családias hangulatban

Kassa. Rácz Olivér íróra, a kassai magyar gimnázium volt igazgatójára emlékeztek hétfőn délután a kassai Thália Színházban. Az 1997-ben elhunyt író kilencven éve született.

Kassa. Rácz Olivér íróra, a kassai magyar gimnázium volt igazgatójára emlékeztek hétfőn délután a kassai Thália Színházban. Az 1997-ben elhunyt író kilencven éve született.

A családias hangulatú emlékdélutánon több Rácz Olivér-vers és -regényrészlet is elhangzott a helybeli magyar diákok tolmácsolásában, akik között a legnagyobb tetszést az író dédunokája, a kiselsős Lukács Zsófika aratta. Az író munkásságát Duba Gyula, a volt tanítvány és barát méltatta terjedelmes ismertetésében. Az irodalmi portrét személyes vissza?emlékezéssel és családi fotókkal ifj. Rácz Olivér egészítette ki, aki édesapja életútjáról, tanári pályájáról mesélt történeteket. A tanár úrral kapcsolatos iskolai élményeit Béres Vilmos mérnök, a Kassai Magyar Iparisták Klubjának tagja osztotta meg a hallgatósággal. A Hunfalvy János Polgári Társulás szervezésében tartott ünnepség után a résztvevők megkoszorúzták a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola falán lévő Rácz Olivér-emléktáblát.

Rácz Olivér az 1945 után feltűnt írónemzedék tagja volt, prózaíróként, lírikusként és mű?fordítóként egyaránt alkotott. A gyerekek számára A pórul járt kandúr, az Öcsi csacsi kalandjai vagy a Puffancs, Göndör és a többiek című művei váltak emlékezetessé, a felnőtt olvasók főként a Megtudtam, hogy élsz és a Rogozsán kocsma című regényét, valamint az Álom Tivadar hadparancsa című novelláskötetét zárták szívükbe. A szakma nagyra tartja Hviezdoslav-fordításait is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?