CSALÁDI KÖRBEN AZ ORVOSSAL

Szeretet és gyűlölet
Nem tudom, ki vagy jeligére: „Két éve járok egy fiúval, akit igen szeretek, ennek ellenére rengeteget veszekedünk. Veszekedéseink szinte a dulakodásig elmennek. Ha kibékülünk, egy ideig jó a kapcsolat, de nem tart sokáig, mert újra egymásnak esünk.

Szeretet és gyűlölet

Nem tudom, ki vagy jeligére: „Két éve járok egy fiúval, akit igen szeretek, ennek ellenére rengeteget veszekedünk. Veszekedéseink szinte a dulakodásig elmennek. Ha kibékülünk, egy ideig jó a kapcsolat, de nem tart sokáig, mert újra egymásnak esünk. Mi a véleménye?

Erich Fromm híres amerikai pszichológus egymás megismerési folyamatában két utat ír le. Az egyik út teljes hatalmat szerezni a másik felett, és akár a szadizmus végletéig elmenni, hogy megtudjuk a másik ember titkát. Fromm így ír: „Az olthatatlan vágy, hogy behatoljunk az ember titkába, az övébe és ezzel a magunkéba, ez a lényegi indítéka a kegyetlenség és a rombolási vágy mélységének és erejének. (...) A »titok« megismerésének másik útja a szeretet. A szeretet cselekvő behatolás a másik személyébe, melynek során a tudásvágyat az egyesülés csillapítja. Az összeolvadásban megismerlek téged, megismerem magamat, megismerek mindenkit – pedig nincs a birtokomban semmilyen »ismeret«. A megismerés azon az egyetlen módon történik, amelyen az ember eleven ismerethez juthat: az egyesülés élménye révén – nem pedig olyan ismeret révén, amilyet a gondolkodásunk nyújtani tud. A szadizmust a titok megismerésének vágya idézi elő, mégis éppoly tudatlan maradok, mint voltam. Szétszaggattam a másik lényt ízről ízre, de mindössze annyit értem el, hogy elpusztítottam. A szeretet a megismerés egyetlen olyan módja, amely az egyesülés aktusában kielégíti kíváncsiságomat. Miközben szeretek, miközben odaadom magamat, fölfedezem magamat, fölfedezem mindkettőnket, fölfedezem az embert”. Kisasszony, valahogy így.Nincs semmi baj

Ilus jeligére: „Az utóbbi időben reggelente fáj a hasam. A nőgyógyász ultrahangra küldött. Az ultrahang azt mutatta, hogy a jobb ovarium 39x23 mm, a bal 38x28 mm, benne 19 mm-es tüsző. Az orvos azt mondta, hogy kicsit nagyobb a méhem, de ez nem kóros, most még nem kell vele foglalkozni. Azt szeretném tudni, hogy mi az a 19 mm-es tüsző? Ez a daganat előjele? Nagyon félek, hogy a későbbiekben, ha így marad, vagy ha még nő, nehogy rosszindulatú legyen.”

A tüsző nem daganatot jelent. A petesejt a tüszőben érik be, majd általában a menstruáció utáni 14. napon megreped, és a petesejt a petevezetéken keresztül a méhbe jut. Egyik ciklusban a jobb oldali ovarium (petefészek) termeli a petesejtet, a következő ciklusban pedig a bal oldali. Az Ön ultrahangos vizsgálatából az derült ki, hogy a vizsgálat alatt a bal oldali petefészek termelte a petesejtet, mivel ott volt kimutatható a megnövekedett tüsző. Nem írt semmit arról, hogy hány éves, és él-e már nemi életet. Rendszeres nemi élet mellett évente minimum egy alkalommal ajánlatos nőgyógyászati kivizsgáláson részt venni.Legjobb egy jogász

Rokon jeligére: „Azt szeretném kérdezni, hogy ha apasági tesztet szeretnék csináltatni, hol lehet (pl. Pozsonyban), és miképp kell intézni, esetleg kell-e érte fizetni?”

Az apasági keresetet több úton el lehet indítani. Felkér egy jogászt, aki az Ön nevében minden formaságot elintéz. Ennek óriási előnye van, hiszen tisztában van a témát érintő törvénymódosításokkal, sajátosságokkal (pl. külföldiek esetében ez hogyan történhet stb.). Pozsonyban az orvosi egyetem mellett működő genetikai tanácsadó véleményét is ki lehet kérni. Az apaság megállapításánál a vérvizsgálat ma már kevés. Pontos információt csak a genetikai vizsgálat adhat. Bíróságon keresztül egyenesen is el lehet indítani a folyamatot. Ebben az esetben a kérelmet Önnek kell megírnia, és a bíróság elláthatja megfelelő információkkal is.A kisebbik rossz

Válni vagy nem válni jeligére: „12 éves házasok vagyunk, két fiunk van, az egyik 10, a másik 6 éves. Férjemmel az utóbbi időben eltávolodtunk egymástól, annyira, hogy már a váláson gondolkodom. Férjemnek a gyerekekkel viszonylag jó kapcsolata van, és ez az, ami miatt Önhöz fordultam. Mennyire van szükségük ekkora gyerekeknek az apjukra? Azt azért nem szeretném, ha tönkremennének a válás miatt.”

Keveset írt a házassági problémáikról, így nehéz álláspontra helyezkedni. Általában azt kell mérlegelni, hogy melyik a kisebbik rossz a gyerekek és az Önök szempontjából: az, ha együtt maradnak, vagy az, ha elválnak? Tény, hogy a gyerekeknek, különösen a fiúgyermekeknek nagy szükségük van az apára. Az apa viselkedése tudattalanul is beépül gyermekei személyiségébe, és felnőve nagyon gyakran azt követik, sőt hatással lehet a gyerekek kreatív, tudományos stb. fejlődésére. Úgy, mint Szondi Lipót magyar származású pszichiáter esetében is, aki megalkotta a nemzetközileg elfogadott sorsanalitikus terápiás irányzatot. Ő így vall apjáról: „Apám zsidó volt, foglalkozását tekintve cipész, aki azonban főként a zsidó – feltehetően talmudi, talán még haszidizmikus – írásoknak szentelte életét. Amikor ötéves voltam, a család Budapestre költözött, ahol a felnőtt fiú- és lánytestvéreim tartották fenn a családot, míg apám reggel öt órától szüntelenül héber könyveit olvasta és autodidakta segédrabbiként működött közre a nagy ünnepek istentiszteletein... Ebben a környezetben apám vallásos emberré nevelt... Mikor meghalt, tizennyolc éves voltam, épp az érettségi előtt. A zsidó szokások szerint egy teljes évig mondtam a Kaddisnak nevezett halott imát hajnalban és este, hangosan, a közösség előtt. Ebben az évben »kebelezte be« az énem az apámat. Ezek a mély benyomások irányítottak később tudományos munkáimban – még akkor is, amikor a zsidó vallás dogmatikus szokásait már feladtam” A hitfunkción túl a sorsanalízis elméletének és gyakorlatának számos más elemében is nyomon követhetjük ezt a hatást. Szondi sorsanalitikus mélylélektani irányzata a tudattalannak egy újabb területét tárja fel: a családi tudattalant. A családi tudattalan mindegy hídként funkcionál a Freud által felfedezett egyéni tudattalan és a Jung által leírt kollektív tudattalan lelki rétege között. Asszonyom, a kisebbik rossz eldöntése érdekében javaslom, keressen fel egy pszichológust.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?