Civil kurázsi nógrádi módra

Szemet, fület, de főleg szívet gyönyörködtető ajándékok voltak a karácsonyfa alatt. A nagy családoknál nem az anyagiak, hanem a lelki dolgok fontosak. A füleki kultúrbarát közönség is egy nagy család. Ezért kapta decemberben a Csemadok füleki alapszervezetétől az Örvendezzünk című karácsonyi műsort.

A füleki Vigadó színpadán a város szülötte, akit ritkán láthat itthon a hazai közönség: Szvorák Kati A színpadon a régió csoportjai váltották egymást: a losonci Pitypang és a füleki kis Rakonca, a Rakonca gyermek-néptáncegyüttesek, valamint a ragyolci Nógrád táncegyüttes. Baráti kapcsolatok révén Romániából is érkeztek vendégek: a Terbete néptánccsoport Zilahról érkezett Fülekre. A műsor második részében az est díszvendége, Szvorák Kati lépett színpadra a budapesti Kőfaragók együttessel. A híres, füleki származású népdalénekes előadását hosszú tapssal jutalmazta a közönség. Az ünnepi műsor után táncház és kézműves-foglalkozások várták a gyerekeket és a fiatalokat.

Szvorák Zsuzsa, a Csemadok füleki alapszervezetének elnöke elmondta, hagyományt szeretnének teremteni az Örvendezzünk című karácsonyi műsorukkal. Régebben a Csemadok területi választmánya szervezte meg évente a karácsonyi műsort, amely alkalmat adott a régió csoportjainak arra, hogy egy teljes napon keresztül egymást ajándékozzák meg műsoraikkal. A Kis karácsony, nagy karácsony című rendezvény azonban a rendszerváltás után az anyagi támogatások elmaradásával megszűnt. A füleki alapszervezet által újraélesztett hagyomány nemcsak az advent és a karácsony ünnepe lett, hanem a helyi csoportok és szervezetek egész évi tevékenységének összegzése is.

– Tevékenyek a helyi szervezeteink, így aztán van miért örülnünk. Egyrészt ezért lett a műsorunk címe Örvendezzünk. Másrészt pedig azért, mert a műsorban fellépő Szvorák Kati egyik lemezének is ez a címe – mondta Szvorák Zsuzsa.

Ám nem csupán a helyi együttesek, csoportok kapcsolódnak be a régió kulturális életébe, a civil szervezetek együttműködése is példaértékű Füleken. A karácsonyi műsor keretében a Pro Gaudio Polgári Társulás kézműves-foglalkozást, játszóházat szervezett, a SZÖG Diákklub pedig a vendéglátást vállalta, és segített a szervezésben.

S milyen „ajándékok” kerültek a karácsonyfa alá?

Munkálkodnak a szorgos kezekA Csemadok füleki alapszervezetének archívuma – Büszkék vagyunk arra, hogy márciusban felavattuk a Magyar Közösségi Házat. Ezután elindítottuk a Vár alatti klubdélutánokat: könyvbemutatókat tartottunk, fellépett a Vándor együttes, a Kicsi Hang Duó, Tóbisz Titusz és Dinynyés József daltulajdonos – sorolja a Csemadok helyi elnöke. – Novemberben társszervezői voltunk a Magyar Kultúra Napjainak. Először próbálkoztunk videofilmvetítéssel és -kölcsönzéssel, melyet a Magyar Köztársaság pozsonyi Kulturális Intézete támogatott. Mindent ki akartunk próbálni, s rengeteget tanultunk is rendezvényeink alatt. Hagyományteremtő szándékkal indítottuk nyáron Borvirág néven a borfesztiválunkat is. Rendezvényeinkkel az volt a szándékunk, hogy segítsük a közösségek kialakulását, a meglévőket pedig erősítsük. Ebből a szempontból az elmúlt év sikeres volt. Füleken nagyon erős a civil szerveződés, és nagyon örülünk, hogy van egy ház, ahol nemcsak a programok kedvéért jönnek össze az emberek, hanem magáért a találkozás öröméért is.

Szvorák Zsuzsa szerint a helyi Csemadok jelentősen megerősödött az elmúlt esztendőben.

– Jó társaságot alkotnak az alapszervezetünk tagjai. Könnyű őket összefogni, mert maguk is akarják az újat, vannak ötleteik, és meg is valósítják őket.

Szvorák Zsuzsa úgy véli, a Csemadok megerősödése annak is köszönhető, hogy megtanultak pályázatot írni, és a Csemadok kissé régiesen hangzó neve ellenére is tudnak támogatást szerezni. Tevékenységüket tavaly a kulturális minisztérium kisebbségi főosztálya, az Illyés Közalapítvány, a Nemzeti Alapprogram és a Losonc, Fülek és Vidéke Célalap támogatta.

Idén több progamot szeretnének szervezni a gyerekeknek.

– Gyermeknapra új rendezvénnyel szeretnénk előrukkolni. Már ki is találtuk, hogy Vitéz Napok lenne a címe, és a gyerekeknek többféle vidám, szórakoztató „vitézi” próbát kellene kiállniuk.

Természetesen 2002-ben sem marad el a hagyományos magyar bál februárban, s március idusáról is megemlékeznek. Nyáron a vár alatt a városi szabadidőközponttal terveznek napközis tábort kézműves-foglalkozásokkal, de ez még egyelőre csak terv. Ami biztos 2002-ben is: a Borvirág fesztivál és az év végi ünnepi műsor, az Örvendezzünk.

– Az új év még egy szempontból könnyebb lesz – állítja Szvorák Zsuzsa. – Felnőttek a csoportjaink. Ez is öröm. Amíg egy csoport fiatal, igényli, hogy valaki bábáskodjon fölötte. A magyar csoportok fölött eddig a városi művelődési központ és a Csemadok vállalta a bába szerepét. Mára már a Zsákszínház polgári társulássá vált, s a férfikar Pro Cultura néven most már önálló szerveződésként működik. A maguk urai lettek, önállóan pályáznak, szervezkednek, s közben nagyon jól megvagyunk egymás mellett és egymásért. Nálunk hál’ Istennek sok kulturális szervezet működik, de közös a célunk, egyet akarunk. Ha egy nagy rendezvényre készülünk, úgyis összefogunk. Mert ugyanolyan emberek vagyunk – fülekiek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?