Bútor

Berendezési cikkeket, bútort stb. csak úgy lehet jó állapotban megtartani, ha portól, piszoktól gondosan megtakarítjuk. Ha porszívó nem áll rendelkezésünkre, akkor a fából készült tárgyakat finom, tiszta puha törlővel, a párnázott dolgokat jó kefével, a faragásokat nem túlságosan kemény ecsettel takarítjuk.

Berendezési cikkeket, bútort stb. csak úgy lehet jó állapotban megtartani, ha portól, piszoktól gondosan megtakarítjuk. Ha porszívó nem áll rendelkezésünkre, akkor a fából készült tárgyakat finom, tiszta puha törlővel, a párnázott dolgokat jó kefével, a faragásokat nem túlságosan kemény ecsettel takarítjuk. Ha régi bútort fel akarunk frissíteni, újra kell polírozni. Erre a célra 50 gr olvasztott viaszt 330 gr vízzel kevernek össze, 10 gr hamuzsírt adnak hozzá, ilyen módon folytonos keverés mellett olyan fénymázat kapunk, amely, ha kis darab puha posztóra csepegtetve, a bútort vele bedörzsöljük, visszaadja régi fényét. Nemesfából való, régi bútort kitűnően lehet tejjel megnedvesített szivacs, vagy puha lenvászon segítségével fényesíteni. Addig kell a fát dörzsölni, míg a nedvesség teljesen megszárad.

Sötét vagy barna konyhabútor, amilyen régi háztájakban gyakran fordul elő, nagyon szép lesz, ha quillajarindával tisztítják. Ezt hideg vízzel kell feltenni. Egy csésze quillajarindára 2 liter vizet öntenek, éjszakán át állni hagyják, másnap reggel leszűrik, langyosra melegítik a vizet és így mossák le vele a bútort. Tiszta vízzel még egyszer le kell mosni, azután száraz, fehér ronggyal letörlik.

Tölgyfából készült bútort, ha matt, brunolinnal lehet legjobban tisztítani. Foltokat, különösen vízfoltokat smirgli-papírral előbb le kell dörzsölni. Ha világos tölgyfa bútort sötétebb színűvé akarunk tenni, akkor a bútordarabot árnyékos, sötét helyre tesszük, melléje szalmiákszesszel telt csészét állítunk. A szalmiákgőzök sötétebb színt adnak a fának.

Lakkozott bútor úgy frissíthető fel, ha a régi lakkot eltávolítjuk róla. 1 rész erős spirituszt és egy rész jó minőségű terpentinolajat felmelegítünk egy edényben (vízfürdőbe tesszük). A bútort forrón kell bekenni vele, hogy teljesen feloldja a régi lakkot. A fa felszíne ezáltal sima, tiszta lesz, anélkül, hogy a fa elszíntelenedne, ami könnyen megtörténik, ha lúggal mossuk le. Ha a bútor megszáradt, akkor hozzáfoghatunk a lakkozáshoz. Vigyázni kell arra, hogy csak lakkot és ne olajfestést távolítsunk el a fent leírt módon.

Finom, fafaragású bútor tisztítása: Egynyolcad liter lenolaj és ugyanennyi világos sör egy fél tojásfehérjével, 10 gr ammoniákspiritusszal és 10 gr sprittel keverendő el, lehetőleg kis üvegben, erős rázással. A fafaragásokat előbb alaposan kitisztítjuk a bútorecsettel, azután rákenjük az oldatot vattacsomó vagy hajszálvékony ecset segítségével. Majd puha szarvasbőrrel fényesítjük.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?