Buddha kisujja előtt állva

Belenézek a semmibe. Játszódhat ott egy egész regény? Persze! Viktor Pelevinnek, a jelenkori orosz irodalom fenegyerekének semmiség ilyet kitalálni.

Belenézek a semmibe. Játszódhat ott egy egész regény? Persze! Viktor Pelevinnek, a jelenkori orosz irodalom fenegyerekének semmiség ilyet kitalálni. Más kérdés, ki képes befogadni ezt a tömény, sokszínű, sokszintű, az elrettentés kedvéért helyenként véresen brutális, máskor érzelmes, olykor az érzelgősséget parodizáló, akár még pszichedelikusnak is mondható, ezernyi lelki, fizikai és valós síkon futó történetet. Amelynek klasszikus értelemben vége sincs: a pelevini dimenziónyitást elfogadva egy folytatásos öröklét ez a regény.

Ebben a könyvben lényegében teljesen mindegy, mi a valós, mi a lehetséges. Igazságról, történelmi tényekről sem szükséges gondolkodnia az olvasónak. A maximális nyitottság az, amely élvezhetővé, izgalmassá, olvasmányossá képes tenni ezt a fantazmagóriás regényt, amely egyszerre filozofikus, társadalomkritikus, szórakoztató, fantasy és sci-fi, vagy a szofisztikát legmagasabb szinten művelő párbeszédes tanítás. A regény főhőse (ha lehet itt egyáltalán hősökről beszélni) Pjotr Puszta, akinek az agyában, a semmiben (magában Pusztában) keletkezik, születik, fejlődik és omlik szét a regény. Hol Petykává válik, s együtt harcol a szovjet történelem hírhedt Csapajevével (akinek harcostársai és gondolkodása átformálja az egész lényét), hol pedig Maria, egy mexikói tévésorozat főhősnője, Arnold Schwarzenegger, Anna, a szépséges, de hideg és kegyetlen géppuskás lány, Timur Timurovics pszichiáter, a japán maffia, a szocialista rendszerváltás után megjelent narkófüggő orosz nehézfiúk jelennek meg, és írják, formálják a mesét. Aminek az a vége…

Hogy nincs vége. Buddha ujjáról kiderül, hogy csodafegyver. A világ, az nincs, az olvasó sincs, a regény csak lázálom, minden attól függ, hogyan gondolom tovább. Pelevin nagymestere a fura világok kitalálásának, a szokatlan életű szereplők megalkotásának. Zűrzavaros regény? Szintetikus téboly? Automatikus szófolyam? Nem! Pelevin Az agyag géppuska című regénye egy mélyen elgondolkodtató, bonyolult, de jól fogható írásmű. Abszurdon edződötteknek és kezdőknek egyaránt ajánlom.

Viktor Pelevin: Az agyag géppuska. Fordította: Bratka László. Európa Kiadó, Budapest, 2013.

Értékelés: llllllllll

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?