Bryan Adams Pozsonyban

Először Lisa Stansfieldnek ajánlották fel, hogy énekelje el a Robin Hood – A tolvajok fejedelme betétdalát, az Everything I Do (I Do It For You) címűt, de a felkérést producerei javaslatára visszautasította, mondván: a felvétel nem slágergyanús. Aztán Bryan Adams került a képbe, az ő előadásában a kilencvenes évek egyik legnagyobb világslágere lett, az angol listát rekordideig, tizenhat hétig (!) vezette. Tuti, hogy a rocksztár rekordját a következő években senki nem dönti meg. Bryan európai turnéja során Pozsonyba is ellátogat, április tizenkilencedikén lép fel a szlovák fővárosban.

Bryan Adams 1959. november ötödikén született a kanadai Kingstonban.

A védjegyévé vált fehér pólójával és kék farmerjével akár egy hétköznapi fickónak is tűnhet, aki a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legsikeresebb rocksztárja lett. Igaz ez még annak ellenére is, hogy a kritikusok eleinte silány Bruce Springsteen-utánzatnak tartották.

Apja kanadai diplomata volt, aki fiát angol, osztrák, portugál és izraeli katonai iskolákba íratta. Tizenkét éves korában szülei elváltak, és ő anyjához költözött Vancouver-be. Ekkorra már megtanult gitározni, elhatározta, hogy zenéléssel fogja keresni a kenyerét, otthagyta az iskolát, és különböző zenekarokban kezdett játszani. Tizenhét évesen ismerkedett meg Jim Valiance-szel, aki a kanadai Prism együttes számára szerzett dalokat. 1979-ben megszületett közös munkájuk első gyümölcse, a diszkóstílusú Let Me Take You Dancing című Adams-kislemez. A páros ezután írt néhány számot a Bachman-Turner Overdrive-nak, Joe Cockernek és Juice Newtonnak, majd Bryan, mint szólóénekes, szerződést kötött az A&M Recordsszal.

Első, saját nevét viselő albuma nem aratott osztatlan sikert, de a következővel, a You Want It You Got It cíművel már felhívta magára a figyelmet, olyan csapatokkal koncertezhetett, mint a Kinks, a Foreigner és a Loverboy. Az 1983-as Cuts Like a Knife jelentette Adams számára az amerikai áttörést, az ezt követő Reckless még nagyobb sikert hozott. Több mint ötmillió példányt adtak el belőle, olyan slágerek születtek róla, mint a Run to You, a Somebody és a Summer of ‘69. 1985-ben It’s Only Love címmel Tina Turnerrel énekelt duettet, vele egyébként turnézott is. Bryan fellépett a Live Aid in Philadelphia elnevezésű jótékonysági koncerten 1985-ben, a következő évben pedig az Amnesty International’s Conspiracy of Hope nevű turnén Stinggel és a U2-val. Közben nem járult hozzá, hogy az Into the Fire című album egyik számát, az Only the Strong Survive-ot felhasználják a Tom Cruise főszereplésével készült Top Gunban, mert szerinte a film a háborút dicsőíti. Az 1988-as londoni Szabadságfesztiválon való fellépése után, amelyet a dél-afrikai Nelson Mandela kiszabadulásának tiszteletére rendeztek, Adams a Waking Up the Neighbours című albumának munkálataiba vetette bele magát. A lemez megjelenése előtt egyik dala, az Everything I Do (I Do It For You) bekerült Kevin Costner főszereplésével készült Robin Hood–- A tolvajok fejedelme című filmbe. A ballada óriási sikert aratott, az angol slágerlistát rekordideig, tizenhat hétig vezette, míg Amerikában hét hétig állt a kislemezlista csúcsán.

Bryan Adams a zeneileg évről évre változó kilencvenes években is megállta a helyét, bár nagylemezzel ritkábban jelentkezett, de rajongói sosem feledkeztek meg róla. További filmdalokat készített, a Három muskétás című film betétdalát Stinggel és Rod Stewarttal, illetve a Don Juan de Marco címzenéjét is ő énekli. Legutóbb a DreamWorks Pictures új animációs filmjének, a Szilaj–- a vad völgy paripája címűnek a zenei anyagán tűnt fel. Ám ezúttal nemcsak egy dalt, hanem az egész albumot Bryan készítette a világhírű Hans Zimmer zeneszerzővel közösen.

A jövő héten Bryan Adams pozsonyi koncertjének kulisszatitkairól olvashattok, és játékot hirdetünk, amelynek nyertese élőben láthatja a kanadai rocksztárt! Tehát keressétek a ZeneZónát április kilencedikén is! (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?