Bravúrhalmozás a köbön

A Gnarls Barkley nagy betűkkel kerül be a zene történelemkönyvébe, és azt hiszem, minden zenerajongó egy életre megjegyzi ezt a nevet. A duó április 3-án hatalmas bravúrt hajtott végre.

A Gnarls Barkley nagy betűkkel kerül be a zene történelemkönyvébe, és azt hiszem, minden zenerajongó egy életre megjegyzi ezt a nevet. A duó április 3-án hatalmas bravúrt hajtott végre. Ekkor jelent meg Crazy című dala, és az előző heti internetes letöltéseknek köszönhetően már megjelenése napján elfoglalta a brit kislemezlista csúcsát. Először fordult elő ilyesmi a szigetországban. A felvétel kilenc hétig vezette az öszszesítést, a héten a második helyről az ötödikre csúszott vissza, és a jövő héten már nem fog szerepelni az első hetvenöt között. Kiadója ugyanis május 29-ével törölte katalógusából, magyarán: a kereskedők már nem rendelhetnek maxi CD-t, és a márciusban életbe lépett szabályok értelmében az ilyen dalok csak további két hétig tartózkodhatnak a listán. A boltok raktárkészletének forgalma és az internetes letöltések a továbbiakban nem teszik lehetővé a szereplést.

A duót a New York-i hip-hop lemezlovas, Danger Mouse és az atlantai énekes-rapper, Cee-Lo alkotja. Mouse már több rapperrel készített közös albumot, például brooklyni barátjával, Jeminivel 2003-ban Ghetto Pop Life címmel. A korong egyik dalához felkérte remixernek Cee-Lo Greent, ezzel indult az együttműködésük. Nevéből a „Green” szót mára elhagyó fiatalember a Big Boi és André 3000 alkotta OutKast testvérzenekarának, a Goodie Mob nevű kvartettnek a frontembereként vált ismertté. A Dungeon Family nevű formációban is központi szerepe volt Big Boi és André 3000 mellett, néhány OutKast-dalban is közreműködött, a hip-hopra és soulra épülő szólóanyagai (Cee-Lo Green And His Perfect Imperfections – 2002, Cee-Lo Green… Is The Soul Machine – 2004) is tovább növelték népszerűségét. 2003 őszén Danger Mouse mutatott neki néhány zenei alapot, ám ő kijelentette, ezekre nem tud rappelni, csak énekelni. ĺgy a két és fél évvel később, idén áprilisban Gnarls Barkley név alatt megjelent közös albumuk, a St. Elsewhere énekelt anyag lett, két és fél perces átlaghosszúságú popdalokkal. A címét egy nyolcvanas években futó amerikai kórházsorozattól kölcsönző lemez vetítőgép zajával kezdődik, és annak leállásával ér véget. A duó új megvilágításba helyezte a hip-hopot, rendkívül sokszínű zenei alapokat készített, és újra felfedezte a hatvanas évek klasszikus soulhangzását – Cee-Lo éneke ezt a korszakot idézi. Hip-hop, soul és elektronika keveredik az albumon, s a végeredmény stílusteremtő, amely biztosan rányomja a bélyegét a következő hónapok, évek hangzásvilágára. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?