Borbély Alexandra is esélyes a Magyar Filmdíjra

A Magyar Filmakadémia Egyesület vasárnap este – a 4. Magyar Filmhét záró napján – hozta nyilvánosság-ra, hogy mely filmeket és alkotókat jelöli a Magyar Filmdíjra.

A Magyar Filmakadémia Egyesület vasárnap este – a 4. Magyar Filmhét záró napján – hozta nyilvánosság-ra, hogy mely filmeket és alkotókat jelöli a Magyar Filmdíjra. Az esélyesek között van Borbély Alexandra is.

Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt alkotása, a Testről és lélekről természetesen nem csak az alakításáért az Európai Filmdíjat már begyűjtő, nagycétényi származású Borbély Alexandra révén, a legjobb női főszereplők versenyében érintett – gyakorlatilag minden nagyjátékfilmes kategóriában ott találjuk a jelöltek ötös mezőnyében. A legjobb játékfilm kategóriában Török Ferenc 1945 című drámájával, Mészáros Márta Aurora Borealisával, Antal Nimród A Viszkisével, valamint Herendi Gábor Kincsem című kosztümös kalandfilmjével van versenyben, míg a legjobb rendezés díjáért Enyedi Ildikó, Antal Nimród és Török Ferenc mellett Mundruczó Kornéllal és Vranik Rolanddal együtt méretik meg (előbbi a Jupiter holdjával, utóbbi Az állampolgárral érdemelte ki a jelölést).

A játékfilmes kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díj várományosai között Borbély Alexandra mellett ott van Balsai Móni (Jupiter holdja), Máhr Ági (Az Állampolgár), Petrik Andrea (Kincsem) és Tóth Ildikó (Aurora Borealis – Északi fény). A legjobb férfi főszereplők ötös listáján Morcsányi Géza (Testről és lélekről), Nagy Ervin (Kincsem), Rudolf Péter (1945) és Jéger Zsombor (Jupiter holdja) társaságában Terhes Sándor is szerepel – aki a fiatal kassai rendező, az elsőfilmes Kristóf György Out című, tavaly Cannes-ban is bemutatott mozijában egy szlovákiai magyar kisembert alakít. A magyar–szlovák–cseh–lett koprodukcióban Ágoston, túl az ötvenen, a munkája elvesztése után a boldogulás reményében Lettországba indul, és abszurd kalandok sorát éli meg.

Az 5 műfaji (játékfilm, tévéfilm, dokumentumfilm, kisjátékfilm, animációs film) és 18 alkotói kategória győzteseinek március 11-én adják át a Magyar Filmdíjakat a Vígszínházban megrendezendő gálán. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?