Bolgár filmszemle

Úgy gondolom, sokunknak meglehetősen hézagosak az ismereteink a bolgár filmről. Számomra valahol a Minden kilométerkőnél című egykori sikeres tévéfilmsorozattal kezdődött és azzal is ér véget. E könnyen felejthető, háborús témájú tévéprodukció is kifakult a tudatomban.

Úgy gondolom, sokunknak meglehetősen hézagosak az ismereteink a bolgár filmről. Számomra valahol a Minden kilométerkőnél című egykori sikeres tévéfilmsorozattal kezdődött és azzal is ér véget. E könnyen felejthető, háborús témájú tévéprodukció is kifakult a tudatomban. Mára már csak arra a sematikus megoldásra emlékszem belőle, hogy az egyes epizódok hőstettek győztes kicsúcsosodásával végződtek. Azért e hiányos ismereteink, mert filmművészetével Bulgária elég messzire szakadt tőlünk: fesztiváljainkon is fehér hollónak számít a bolgár mozgókép. E távolságból farag le most valamit a Mladosť moziban ma kezdődő és három napig tartó bolgár filmszemle, amely a legújabb bolgár filmtermésből kínál négy produkciót.

Négy olyan filmet, amelyekkel a kontinenshez közeledve a balkáni ország tavaly és idén Európa-szerte – nemzetközi filmfesztiválokon és a pozsonyihoz hasonló bolgár filmnapokon – kortárs filmművészetét prezentálja. Ennek köszönhetően lettek sikeresek az Emigránsok, az Utazás Jeruzsálembe, Az ördög tükre, valamint a Tegnapi ebéd felmelegítése.

Az Utazás Jeruzsálembe a második világháborús bulgáriai zsidóüldözésről mutat képet két zsidó gyerek viszontagságos életén keresztül. Nagyapjukkal elindulnak a Fekete-tenger felé, hogy Izraelbe meneküljenek. De az öregember meghal a vonaton, és a két gyerek sorsa idegenek kezébe kerül. A Tegnapi ebéd felmelegítésének története a titói Jugoszlávia szétesése után Macedóniában játszódik: főhőse, egy asszony negyvenéves hallgatás után szólal meg a múltról. Az ördög tükre népi hiedelmekre építve tipikus bolgár atmoszférát teremt, s az ember és az ördög szövetségének klasszikus problematikáját boncolgatja. Az Emigránsok mai témát dolgoz fel, s arra keresi a választ: miért érzi magát emigránsnak három munkanélküli bolgár fiatalember saját hazájában?

A vetítések kezdete 18 és 20 óra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?