Besegítenek a Jézuskának

„Muszáj segíteni azon, akinek nincs senkije sem. Úgy éreztem, hogy nekem mindenképpen tennem kell valamit ezekért a gyerekekért” – írja le érzéseit a felsőszeli roma fiatalember, Lavu László.

„Muszáj segíteni azon, akinek nincs senkije sem. Úgy éreztem, hogy nekem mindenképpen tennem kell valamit ezekért a gyerekekért” – írja le érzéseit a felsőszeli roma fiatalember, Lavu László. Másfél évvel ezelőtt találkozott először a Tallósi Bentlakásos Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskola diákjaival, amikor is kosúti anyósához autózott éppen Tallóson keresztül, s látta, hogy az iskola neveltjei hogyan sétálnak a nevelőkkel a faluban. Mint vallásos ember, aki gyerekkorában évekig ministrált, egyszeriben úgy érezte, neki emberi kötelessége, hogy ezeknek a gyerekeknek valamilyen formában segítséget nyújtson.

SEGĺTŐ SZÁNDÉK

Szerkesztőségünk figyelmét egy falubelije, Szabó Béla hívta fel arra, hogy miközben a romákról általában negatív hangnemben beszélnek az emberek, Felsőszeliben akad egy roma férfi, aki önzetlenül akar segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeken. Lavu László elmondta, amikor először kezdett azon gondolkodni, milyen módon segíthetne ezeknek a gyerekeknek, úgy vélte, a legmegfelelőbb módja az lesz, ha egy karácsonyi ünnepséget szervez, és megajándékozza a gyerekeket. Ő maga tizenkét gyermekes családból származik, ezért át tudja érezni, menynyire hiányozhat a családi szeretet az olyan gyerekeknek, akiknek nem adatott meg, hogy szeretetteljes családi környezetben éljenek. Merthogy a tallósi intézetben a napi bejárók és a heti bentlakók mellett vannak olyan gyerekek is, akiket hétvégére sem visznek haza a szüleik, így nem is tudják, mi az a családi szeretet. Ám a többiek is nagyrészt hátrányos helyzetű családokból származnak, ahol ajándékozásra nem nagyon telik, ezért egy-egy ajándék nekik is felejthetetlen élményt jelenthet. Egyik dolog azonban a jóakarat, a másik pedig az anyagi lehetőség. Mivel az autószerelőnek kitanult Lavu László évek óta munkanélküli, felesége pedig gyermeknevelési szabadságon van kétéves kislányukkal, anyagi lehetőségei nem engedik, hogy saját pénzén vásároljon ajándékot az intézet összes gyerekének. Ez azonban nem jelentett számára akadályt, és – mivel akkor, tavalyelőtt még az anyósáéknál éltek Kosúton – a kosúti községi hivatallal összefogva jótékonysági gyűjtést szervezett. A községi hangszóróban és a helyi lapban hirdettette ki, hogy akinek lehetősége van rá, feleslegessé vált gyerekruhákkal, játékokkal segítsen a rászorultakon. A községházán meg a helyi alapiskolában gyűjtötték az adományokat, de ha kellett, a szervező házhoz ment értük. „Nagyon sok ruhát, játékot, de még ágyazókat is ajándékoztak. Egy hétig hordtam a saját autómon a dolgokat a tallósi iskolába” – emlékszik vissza Lavu László. Saját pénzén egy zenekart is beszervezett, amely műsort adott a gyerekeknek, miután kiosztották a közös karácsonyfa alá rakott ajándékokat, és a helyi plébános is megtisztelte jelenlétével az ünnepséget. Mindez két éve karácsonykor volt. Tavaly, habár szerette volna, nem telt az idejéből hasonló akció megszervezésére, mert az új, felsőszeli otthonába való költözés foglalta le az idejét. Ám azóta is többször meglátogatta az iskolát, és a gyerekek azóta is várják, hogy Laci bácsi megint ilyen gazdag karácsonyt szervezzen nekik.

GYŰJTÉS A GYEREKEKÉRT

Lavu László pedig nem szeretne csalódást okozni, ezért idén is gyűjtést rendez, immár Felsőszeliben. Az ajándékokat a december 18-án sorra kerülő karácsonyi ünnepségen osztják majd ki a gyerekeknek, s az ünnepi műsort követő diszkón a felsőszeli Melodik zenekar szórakoztatja őket. A zenekar tagjai, a Hasák testvérek, Takács Laci meg Deák Dani hajlandók szinte ingyen műsort adni, hiszen nem idegennek teszik, Lavu László valamikor énekesként működött közre velük.

A TALLÓSI ISKOLÁSOK

Kíváncsi voltam azokra a gyerekekre is, akik a felsőszeli fiatalemberben a segíteni vágyás érzését kiváltották, ezért a tallósi speciális alapiskolába is ellátogattam. A 18. századi kastélyépületben, amely egykor az Esterházyak birtokához tartozott, Králik László igazgató fogadott. Tőle tudtam meg, hogy az intézet, amelyet azelőtt kisegítő iskolának neveztek, jelenleg pedig hivatalosan bentlakásos speciális alapiskolának hívnak, 1967 óta működik itt, de már a II. világháború utáni időszak óta gyerekek lakják. Előbb javítóintézet, később mezőgazdasági szakközépiskola volt a kastélyban. A mostani intézetnek néhány évvel ezelőtt még 100-nál több lakója volt, jelenleg 69 gyerek látogatja az iskolát, ami egyrészt a természetes népességcsökkenésnek, másrészt annak köszönhető, hogy a speciális foglalkozást igénylő gyerekeket is igyekeznek a rendes alapiskolákba integrálni. A tallósi speciális iskola diákjai közül 39-en laknak internátusban, a többiek napi bejárók. A bennlakók között 12 az állami gondozott, akiknek tulajdonképpen ez az otthonuk, a többiek hétvégére hazajárnak szüleikhez. Kisebb-nagyobb mértékben mindannyian fogyatékosok, akik képtelenek a rendes alapiskola tananyagával megbirkózni. A gyerekek közül heten látogatják az ún. B variáns szerinti oktatást nyújtó osztályt, mely a közepesen fogyatékosok számára felel meg, a többiek, a kisebb mértékben fogyatékosok, az A variáns szerint tanulnak. Az órarend a többi alapiskoláéhoz hasonló, az órák és az óraközi szünetek olyan hosszúak, mint más iskolában, a tantárgyak is hasonlóak, csak a tananyag mennyisége és minősége tér el a szokványostól. Bennlakásos intézményről lévén szó, a tanításon kívüli tevékenységnek is nagy szerepe van. Ezt szolgálja az iskola mellett működő két sportkör – külön a fiúk és a lányok részére –, van ének-tánc kör, délutánonként hitoktatáson vehetnek részt a gyerekek. Vannak ügyes szavalók, akik általában nagyon jól szerepelnek a Galántai Művelődési Központ által a járás speciális iskoláinak szervezett szavalóversenyeken. Részt vesznek a képzőművészeti versenyeken is, ahol általában adott egy konkrét téma, például: Én és a kedvenc állatom, Kedvenc mesém, Kedvenc mesefigurám stb., amire a speciális iskolák beküldhetik alkotásaikat. A beküldött anyagból összeállított kiállítás minden iskolába elvándorol, ahol azután a falubeliek is megtekinthetik a gyerekek alkotásait.

A SZLOVÁK GÁZMŰVEK DĺJA

A Szlovák Gázművek minden évben hirdet egy országos képzőművészeti pályázatot a speciális iskolák részére, ahol a beküldött alkotásokat elárverezik, és a bevételből egy kisorsolt iskolát támogatnak. Ilyen módon nyert a tallósi kisegítő iskola tavaly százezer koronát, amiből háromnapos párkányi üdülést szerveztek a Vadas termálfürdőben. Az énekesek-táncosok az iskola ünnepi rendezvényein szoktak szerepelni, így a karácsonyi rendezvényeken is bemutatkoznak. A karácsonyi ünnepség úgy szokott lezajlani, hogy a gyerekek a pedagógusok és nevelők közreműködésével osztályonként vagy nevelési csoportonként külön-külön programokat készítenek. Van, aki tréfás jelenettel, van aki táncos vagy zenés műsorral szórakoztatja a többieket, és mindig van bizonyos versengés, hogy ki készít jobb műsort. A hivatalos ünnepség után aztán kezdődhet a diszkó.

A speciális alapiskolát elvégző gyerekek három speciális szaktanintézetben tanulhatnak szakmát. Az ürményi (Mojmírovce) iskolában könyvkötészetet, cipőfelsőrész-készítést, kertészetet. Az ipolysági tanonciskola, ahová csak fiúk jelentkezhetnek, kőműves, épületács, épületasztalos, szobafestő és mezőgazdasági gépjavító szakmában nyújt továbbtanulási lehetőséget, Zsitvaújfalun (Nová Ves nad Žitavou) pedig cukrász, pincér-szakács, varrónő, kertész szakma szolgáltatások és házimunkák, és kórházi kisegítő személyzeti szak tanulható.

Benéztem két tanterembe is, hogy a tanítást is meglessem, de mivel éppen óraközi szünet volt, mindkét helyen a karácsonyi ünnepségre készülődtek. Az egyik csoport ablakra ragasztható papírdíszt rajzolt, a másik papírból készült hóembert ragasztott. A kilenc éve itt tanuló Cédli Andrea elárulta, ő a zsitvaújfalui tanonciskolába készül, cukrász szeretne lenni. Otthon is szokott segíteni a sütésnél, de itt az iskolában is tanulják már a szakmát, éppen ez nap sütöttek kalácsot, ami a nevelőnő szerint is nagyon finomra sikerült. A kisebb gyerekek pudingot főztek, az is egykettőre elfogyott. Andrea ikertestvére, Cédli Katalin a tánckör tagja, elárulta, hogy a karácsonyi ünnepségre egy hastáncos produkcióval készül. Ő is ugyanabba az iskolába készül, mint a testvére, de ő pincér-szakács szeretne lenni. Az állami gondozott Karcsi két kisebb testvérével együtt Komáromból került ide nem egészen két hónapja, ezelőtt pozsonyi, ógyallai, majd komáromi intézetben nevelkedtek. Ez a tallósi iskola tetszik neki, már sikerült több barátot is szereznie, és kíváncsian várja, milyen lesz itt a karácsonyi ünnepség. Ha jövőre befejezi ezt az iskolát, Karcsi kőművesnek szeretne kitanulni.

A kisegítő iskola neveltjei rendkívül hálásak voltak a tavalyelőtti karácsonyi rendezvényért, ami Lavu Lászlót arra ösztönzi, hogy még több hasonló sorsú gyereknek szerezzen hasonló örömet. Tervei közt egy olyan rendezvény megvalósítása szerepel, amikor is kibérelne egy nagy kultúrházat, ahol több hasonló intézet és gyermekotthon neveltjei szórakozhatnának közösen, ismerkedhetnének egymással hasonló sorsú gyerekek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?