Bárdos Judit is díjesélyes a Szlovák Filmhéten

Bárdos Judit
Pozsony |

Pénteken este adják át a szlovák filmakadémia elismeréseit, a Nap a hálóban (Slnko v sieti) nemzeti filmdíjat. A legnagyobb esélyes Peter Bebjak Vonal című bűnügyi drámája, melyet összesen 13 kategóriában jelöltek a szlovák nemzeti filmdíjra. A díjátadót követő héten szlovák filmhét kezdődik Pozsonyban és néhány vidéki városban, köztük Kassán és Nyitrán.
 

Már nem kétévenként, hanem évente oszthatja ki díjait a Szlovák Filmes és Televíziós Akadémia, mert az utóbbi időben készül annyi szlovák, illetve korprodukciós (cseh, esetleg magyar együttműködéssel leforgatott) mozgókép, hogy a termést érdemes évente értékelni. A tavalyi, 2017-es termésből Peter Bebjak Vonal című filmje tetszett a leginkább a szlovák filmakadémia tagjainak. A Vonal összesen tizenhárom díjat gyűjthet be, köztük a legjobb filmnek járót. A legjobb film díjára esélyes még Iveta Grófová Ötödik hajó című családi drámája, amelyet tíz kategóriában jelöltek, valamint Tereza Nvotová Mocsok című lélektani drámája, amely hat kategóriában szerezheti meg a díjat.

A legjobb női mellékszereplők mezőnyében Petra Fornayová (Nina), Kristína Kanátová (Vonal) és Anna Šišková (Mocsok) mellett Bárdos Judit is esélyes a díjra, őt Kristóf György tavaly Cannes-t megjárt Out című filmjében nyújtott alakításáért jelölték. Terhes Sándor ugyancsak az Outban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját kaphatja meg – ebben a kategóriában Tomáš Maštalírt (Vonal) és Pavel Novýt (Asszony a jég hátán) jelölték még.

A Nap a hálóban díjak átadását a Szlovák Televízió egyes csatornája pénteken este 20.30-tól egyenes adásban közvetíti.

A nemzeti filmdíj átadójára kötve negyedik alkalommal rendezik meg a Szlovák filmhetet, amelyen az elmúlt éves termés legjavát, azokat a mozgóképes alkotásokat vetítik, amelyeket jelöltek a filmakadémia elismerésére. Idén – újdonságként – előbb tarják meg a díjátadót, remélve, hogy az esemény felkelti a közvélemény érdeklődését a díjazott és a jelölt filmek iránt, és a közönség nagyobb számban vált jegyet rájuk a moziban. Az egyhetes, április 9-től 15-ig tartó szemle programjában 39 mozgókép szerepel, ebből 22 a játék-, 12 a dokumentum- és 5 az animációs film.
 

A kínálatból mindenekelőtt azt a három alkotást ajánljuk, amely a filmakadémia tagjainak is a leginkább tetszett. Peter Bebjak Karlovy Varyban Kristályglóbusszal jutalmazott rendezése, a Vonal a szlovák–ukrán határon játszódik 2007-ben, pár hónappal a schengeni övezethez való csatlakozás előtt. A történet hősei cigarettacsempészésből élnek, ám a határhelyzet megváltozása miatt veszélyben érzik jól bejáratott bizniszüket. Más, jövedelmezőbb árura kellene váltaniuk, de az átállás tragikus konfliktusokat szül. A Vonal szereplői között láthatjuk a tavaly elhunyt Benkő Gézát, továbbá Ollé Eriket és Havasi Pétert is.

Iveta Grófová Az ötödik hajó című, szlovák–cseh–magyar koprodukcióban forgatott családi drámája kemény példát mutat be arról, hogyan próbálja két gyermek, Jarka és Kristián pótolni a szeretet hiányát, mert nem kapják meg otthon. A két gyerek különös világot teremt magának a város felett, valahol a Kis-Kárpátokban, egy elhagyatott, mesés kertes házikóban. A fiú, Kristián szüleit Gubík Ági és Schneider Zoltán alakítja.

Tereza Nvotová Mocsok című első játékfilmjében a nemi erőszak problémájával foglalkozik. Azzal, hogyan dolgozza fel az eseményt az áldozat, s hogy milyen könnyedén lép rajta túl az elkövető. A film főhőse a tinédzser Lena, akinek az élete teljesen megváltozik, miután nemi erőszak áldozata lesz. A tettes nem más, mint a tanára. Lena nem tudja és nem meri elmondani senkinek, hogy mi történt vele.

Újranézésre ajánljuk Kristóf György Out című filmjét is, melynek főhőse, Ágoston (Terhes Sándor) egy lettországi hajógyár hirdetésére jelentkezve elutazik a tengerhez. A film a férfi útját követi nyomon poétikus, gondokkal terhelt, sok jelentést hordozó, letisztult kockákon. Ágoston lányát Bárdos Judit, feleségét pedig Bandor Éva alakítja.

A négy filmnovellából álló DOGG című pszichotrillert azért emeljük ki a kínálatból, mert az egyik rész főszerepét Bárdos Judit és Oszlík Péter alakítja, és mert az alkotás érdekes kísérlet: bizarr atmoszférát teremt a szorongás és a félelem virtuális átélésének lehetőségével.

Olyan sikeres mozgóképek is bekerültek a szlovák filmhét programjába, mint Bohdan Sláma Asszony a jég hátán című rendezése (Zuzana Kronerovával a főszerepben), Agnieszka Holland drámája, a Holtak csontjai, Tereza Nvotová Mečiar című dokumentumfilmje, valamint Mariana Čengel Solčanská Emberrablás című thrillere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?