Kultúra

Film az emberi gyarlóságról

Mától látható a mozikban a Piargy című, szlovák–cseh–macedón koprodukcióban, röpke nyolc év alatt készült film Bárdos Judittal a főszerepben, aki mellett Mokos Attila is nagyot alakít. Nádasdi Péter pedig papként az ő lelki üdvükért aggódik, ám ez az aggodalom egy komolyabb pénzadománnyal azért kiváltható.
author
Juhász Katalin

2022. szeptember 22. 18:45

dd
Bárdos Judit és filmbéli anyósa, Lucia Klein Svoboda    (Képarchívum)

František Švantner a múlt század első felének talán legizgalmasabb szlovák írója. Szövegeit különleges, titokzatos légkör jellemzi. Átalában súlyos erkölcsi dilemmákat ábrázol, szereplői lelki állapotát sok metaforával, és természeti elemek bevonásával érzékelteti. És gyakran a sors, avagy a jóisten is beavatkozik a cselekménybe.

Piargy lakói például úgy bűnhődnek, hogy elsodorja őket egy lavina. A kis hegyi falu néhány perc alatt tűnik el, mintha az ördög húzta volna le a pokolba. Az egyetlen túlélő pedig azt állítja, látta az antikrisztust a romok alatt.

A film elején ezt az ügyet oldják a püspöki hivatalban, hümmögve, fejcsóválva – azaz nem titok, hogyan végződik a történet. A hümmögés közben képek ugranak be az előttünk álló történetből, az első öt percben csak „nézünk, mint a moziban”, nem nagyon tudjuk összerakni a legót. Aztán lassan, lineárisan és megállíthatatlanul halad a történet a tragikus végkifejlet felé. Minden egyes lépést előre tudunk, de ez nem a kiszámítható dramaturgia, hanem az emberi természet, saját természetünk beható ismerete okán van így. Mert hiába játszódik a film cselekménye 1939-ben, a hataloméhség, a birtoklásvágy, a kiszolgáltatottság, a választási lehetőségek korlátozottsága, a lázadás elfojtása, a sorsunkba való belenyugvás örök témák, melyek egyetemessé teszik ezt a történetet.

Nem véletlenül szövegeltem ennyit a sztoriról, hiszen a Piargy már az alapanyag kiválasztásával győzelmet aratott nálam. A novellát elolvasva úgy gondoltam, ezt nem nagyon lehet elszúrni. Igazam lett, sőt minden várakozásomat felülmúlta Ivo Trajkov rendező és kitartó stábja. A film ugyanis – különböző okok miatt – lassúsági rekordot döntött: az első csapó 2016-ban csattant el, a színészek többsége azóta már el is felejtette, mit csinált a kamera előtt, úgyhogy a keddi premieren nyilván ők is csodálkozva pislogtak. Mert amit látunk a vásznon, az lenyűgöző.

A dicséretek sorát kezdjük Peter Bencsík operatőrrel, aki igazi mágus. Képei egyszerre naturalisták és titokzatosak. Kerítés mögül leselkedik, ajtónyílásokból kukucskál, istállóban ólálkodik a kamera, és mindig azt látja meg, amit a szereplők titkolni igyekeznek. A lírai közelik grandiózus nagytotálokkal váltakoznak, és legalább annyira tükrözik a szereplők lelkiállapotát, mint František Švantner költői képei. Bencsik a múltba röpíti a nézőt, miközben szinte észrevétlenül veti be a legkorszerűbb filmes eszközöket.

A szlovák nézők nem láttak még ehhez fogható filmet, talán az Üzlet a korzón ugorhat be nekik itt-ott. Nekünk, magyar filmrajongóknak viszont bevillan a Körhinta, a Talpalatnyi föld vagy a Ház a sziklák alatt. Teljesen mindegy, hogy a Prágában végzett macedón rendező, illetve az operatőr ismeri-e ezeket a filmeket, lényeg, hogy egy olyan tradícióra kapcsolódtak rá, amely egy konkrét korba ágyazva prezentál egyetemes emberi történeteket, egészen a görög tragédiákig visszanyúlva.

A színészek egytől egyig brillíroznak. Bárdos Judit percek alatt vedlik át gondtalan fruskából kendős asszonnyá, aki belekerül egy reménytelen szerelmi háromszögbe. Mokos Attila élete egyik legfontosabb filmes alakítását nyújtja a falu legpén zesebb gazdájaként, aki úgy gondolja, saját birtokán minden az övé, beleértve fia (Daniel Fischer) feleségét is. Az ő felesége (Lucia Klein Svoboda) ugyanis csak arra jó, hogy esténként lehúzza a csizmáját, hogy legyen kit elpáholnia, majd megdöngetnie a kocsmából hazaérve. A házhoz került fiatalasszony átlátja a helyzetet, tudja, hogy nem menekülhet. A tanulmányai végeztével hazaérkező fiú bizonyítani akar nagymenő apjának, de rendre alul marad, a fater modern gépek helyett inkább egy új lóra költi pénzét. Utolsó kitörési kísérletként az ifjú férj megveszi a kiutált zsidó Klein család üzletét, hogy terhes feleségével kikerüljenek végre az atyai felügyelet alól. Csak itt lép be a történelem, enélkül a szál nélkül akár időtlen is lehetne a sztori.

Ha jól menedzselik ezt a filmet, akár az Oscar-jelölésig is eljuthat. Mert én a magam részéről idén még nem láttam ennél jobb hazai alkotást. Kérem önöket, üljenek be a moziba! Nem fogják megbánni.

 

(A filmről bővebben Mokos Attila beszél Szombati vendég rovatunkban. )

fff
Balról jobbra: Nádasdi Péter, Bárdos Judit, Mokos Attila és Daniel Fischer
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
dd

Gitáros-énekes lány nyerte a tehetségkutatót

Peter Visolajský

Megegyezett a kormány az orvosszakszervezettel

Bolemant Lilla

Nagy utat kell még bejárnunk

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

komposzt

Kötelesek vagyunk tűrni a bűzt?

Vb-2022 – Franciaország–Dánia 2–1
Frissítve

Vb-2022 – Mbappé duplájával legyőzték a dánokat és továbbjutottak a címvédő franciák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.