Kimagasló szlovákiai magyar filmes siker

Kimagasló szlovákiai magyar filmes siker

A legfontosabb hazai filmes elismerést, a Nap a hálóban (Slnko v sieti) díjat 2004 óta ítéli oda a Szlovák Televíziós és Filmakadémia. Idén a legjobb férfi és a legjobb női alakítás díját is hazai magyar művész kapta. Egyikük ráadásul rekordot döntött.

A díj történetében, de vélhetően világviszonylatban sem fordult még elő, hogy egy adott évben ugyanaz a színész kapja a legjobb főszereplő és a legjobb mellékszereplő díját, két különböző filmben nyújtott alakításért. A friss Jászai-díjas Mokos Attilának, a Komáromi Jókai Színház művészének sikerült ez a bravúr. A Piargy című, tavaly szeptemberben bemutatott drámájért a legjobb férfi főszereplő díját vehette át – szerencsés véletlen folytán épp régi kolléganőjétől, Bandor Évától, aki magyarul gratulált neki a színpadon, és akivel házaspárt játszanak Prikler Mátyás e hétben bemutatásra kerülő, Hatalom című filmjében. Emellett a Rasťo Boroš Fehér lovon fekete című „gömöri gengszterfilmjének“ Luigijaként ő lett a tavalyi év legjobb férfi mellékszereplője is. Ezt a filmet Losoncon és Rimaszombatban forgatták, a szereplők magyarul és szlovákul is beszélnek benne, és egy (nálunk) méltatlanul hanyagolt zsáner első fecskéjeként komoly sikert aratott.

Ivo Trajkov fekete-fehér, balladai hangulatot árasztó, 1939-ben játszódó filmje, a František Švantner novellája alapján készült Piargy egyébként magasan kiemelkedett a mezőnyből – 16 kategóriában jelölték díjra, és 11-t meg is kapott. A technikai stábból díjazták például Peter Bencsík operatőrt, Jaromír Pesr és Michal Plicka látványtervezőket, Anita Hroššová jelmeztervezőtMichal Reich vágót, de még az interneten szavazó közönség is a hegyi falusi környezetben játszótó Piargy-t hozta ki győztesnek. A legjobb női főszereplő a szerelmi háromszögben vergődő fiatalasszony, Pecháček (Bárdos) Judit lett, a legjobb női mellékszereplő a barátnőjét alakító Jana Kvantiková, Mokos Attila pedig az ifjú feleség karizmatikus és céltudatos apósát játszotta az anyagi okokból „csekély” nyolc év alatt elkészült filmben.

Van egy teóriánk arra, hogy mindezek után miért nem a Piargy lett az év filmje, illetve az év rendezése. Mindkét fontos díjat Michal Blaško Obeť (Áldozat) című alkotása kapta szombat este. Szlovákia ezt a filmet nevezte Oscar-díjra, bő egy héttel a Piargy bemutatója előtt. A történet főszereplője egy Csehországba menekült, gyermekét egyedül nevelő ukrán nő. A fiút úgy megverik, hogy súlyos állapotban kórházba kerül, az elkövetők feltehetően romák. A film még az orosz-ukrán háború előtt elkészült, és valószínűleg azért esett rá a választás, mert az amerikai Oscar-döntnökök szeretik az ilyen jellegű történeteket. (A szlovák-cseh-német kooprodukciós film jelmeztervezője a szlovákiai magyar Gadus Erika volt, őt is jelölték díjra.) Azóta kiderült, hogy ez nem volt szerencsés választás, az Obeť ugyanis nem került fel a legjobb külföldi film jelöltjeinek listájára. Nyilván azért, mert az Amerikai Filmakadémia válogatói számos hasonló, nemzetiségi-etnikai klisékkel operáló filmet láthattak már az elmúlt években.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?