Bájos mezítlábas szerelem

Könnyed nyári mese. Nem több. Modern Csipkerózsika-történet. Ahol azonban a mostoha nem mostoha, hanem édes, vagyis szülőanya, aki a lányát kemény kézzel elzárja a világ elől, így annak környezete felé semminemű kommunikatív készsége nem alakul ki.

Leila (Johanna Wokalek) és Nick (Til Schweiger)KéparchívumAz elzárt lány, vagyis Csipkerózsika körül így áll meg az élet, mély álmát a szabad, szeretettel teli világról egy ideggyógyintézetben álmodja. Ide jön el érte álmai hercege, hogy csókjával felébressze... de ne vágjunk a dolgok elébe.

A film érdekessége, hogy rendezője a németek nagy színészkedvence, Til Schweiger, akit a legtöbben A felügyelőnő című, az STV által is sugárzott bűnügyi televíziós sorozatból ismerhettek meg, amelyben a felügyelőnő minden lében kanál, talpraesett segédét, Nick Siegel nyomozót alakította. Első mozifilmes munkáját is vetítették mind a magyarországi, mind a szlovákiai mozik: ez a Mindenki másképp kívánja című vígjáték, amelyben Axelt alakítja, a minden nőre felálló kemény heterót, aki azonban nagyon jól érzi magát a melegek világában. Egy idő után aztán bekeményítettek körülötte, s megkezdődött a jóvágású Til Schweiger filmes rosszfiús élete. Elítélteket, börtöntölteléket, menekülő foglyokat alakít, előbb német – mint pl. a Mennyország kapujában és a Börtöntöltelékek című –, nem éppen A kategóriás produkciókban, majd néhány amerikai mozgóképben. De játszott történelmi kalandfilmben is, a Merlin legenda köré épülő Arthur királyban befont szakállú germán hadfit alakít.

Til Schweiger a Mezítlábas szerelem – eredeti címe: Barfuss – forgatókönyvére is a tengerentúlon bukkant rá, és eredeti elképzelése szerint hollywoodi produkcióként szerette volna vászonra vinni, de tervétől el kellett állnia, mert a megfilmesítést nem támogatták az álomgyárban. Talán azért vonakodtak, majd mondtak le róla teljesen, mert a Barfuss a Micsoda nő! című klasszikusra hajaz, mivel itt is hasonló az alaphelyzet, csak a felállás módosult egy kissé: a meghódítandó hölgy nem prostituált, hanem egy ideggyógyintézetbe elzárt, zavart szellemű leányzó. Az ifjú színész jó pár évvel később immár Németországban vetette fel újra a megfilmesítés ötletét, s a jogokat megszerezve a német környezethez és valósághoz adaptálva a forgatókönyvben leírtakat, elkezdték a forgatást. Talán a forgatókönyv eredete miatt nem beazonosítható tipikus német helyszíneken, hanem kozmopolita környezetben játszódik a cselekmény.

Amely rém egyszerű: egy börtönviselt ifjú, Nick (ki más alakítaná, mint Til Schweiger) szabadulása után új életet akar kezdeni, tisztességes munkából szeretne megélni. És az első kockától kezdve biztosak lehetünk benne, hogy meg is fog: Tilre, illetve Nickre csak rá kell nézni, olyan mint a vaj, kenyérre lehetne kenni, nincs a lényében semmi rossz, taszító, ellenszenves, gonosz, vérengző, a fene gondolná, hogy nem feddhetetlen a múltja. De hát az ilyen szívhez és lélekhez szóló kedves filmes mesékben, mint amilyen a Mezítlábas szerelem is, általában a modellkatalógusból kivágott, tökéletes vágású, rosszfiúknak beállított legényekből lesznek életmentő angyalok.

Munkát keresve Nick egy elmegyógyintézetben köt ki, hogy puccos takarítófiúként ott gyakorolja börtönszakmáját. Kissé kelletlenül rá is veti magát a puceráj-eszközökre, a vödörre meg a felmosórongyra, és indul, hogy tükörfényesre sikálja az egész kócerájt. Ám hamarosan menesztik, mert kiderül, hogy gyakorlatban nem a takarítófiúk gyöngye. De mielőtt odébbállna, megment a halál torkából egy leányzót, aki a fürdőszobában önakasztással készül véget vetni az életének. ĺgy gabalyodik az elmegyógyintézeti elzárásra ítélt Csipkerózsika, vagyis a kissé kattant Leila életébe, és egy mókás WC-s jelenet után, mivelhogy nem tudja levakarni magáról, megszökteti őt. Ezzel elkezdődik egy mozgalmas – jó pár mesés, csodás elemmel tarkított – road movie, amelyben a mindig mezítláb járó Leilát keresve Nicket üldözik, s amelynek a végére a két örökösen menekülő fiatal úgy összerázódik, hogy ásó-kapával sem lehetne szétválasztani őket.

Hogy mit üzen a film? Valami olyasmit, hogy az érzelmek tisztasága mindent legyőz. Túl romantikus lenne? Jeleztem, ez csak egy bájosan helyes mese. Nyárra meg a kandallók melege elé, karácsonyra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?