Azt faragja meg, ami szíve szerint való

Szepsi. Nagy érdeklődés fogadta május elsején Lukács János szobrainak kiállítását, melyet a Szepsi Csombor Márton Napok keretében nyitottak meg.

Szepsi. Nagy érdeklődés fogadta május elsején Lukács János szobrainak kiállítását, melyet a Szepsi Csombor Márton Napok keretében nyitottak meg.

Az eső ugyan kitartóan áztatta a helyi tájház udvarát, ám ez nem riasztotta el azokat az ismerősöket, barátokat, rokonokat és kíváncsiskodókat, akik látni szerették volna az 53 éves helybeli sírköves szobrait.

A fa- és kőszobrok számukra méltó környezetben, a tájház végében voltak láthatók. A szűk udvart ellepték az emberek, esernyő alatt ácsorogva türelmesen végighallgatták Szabó Ottó képzőművész meleg hangú, frázisoktól mentes megnyitóját és az alkotó Lukács János néhány keresetlenül őszinte szavát.

Az alkotó, aki csak néhány éve foglalkozik faragással, saját bevallása szerint még az útkeresés fázisában jár, azt faragja, ami szíve szerint való, ami kikívánkozik belőle. Ezért vannak első kiállításán szinte mindenféle stílusú szobrok, de remélhetőleg lesz még ideje elindulni valamilyen irányba.

Lukács János fentebb idézett szavait a munkái is igazolták: a megrendelésre készült portrék mellett népi témájú faszobrokat és sok szimbolista elemet tartalmazó, gondolkodásra késztető alkotást is láthatott a közönség. Legtöbben meglepődve vették tudomásul, hogy egyszerű mesterember szomszédjuk jóval több puszta sírkőkészítőnél vagy mondjuk a komaróci, vendégi, buzitai háborús emlékmű megalkotójánál.

„Bár Lukács János barátom idősebb nálam, művész berkekben még csak most kezdi az első lépéseket, és szívesen leszek akár a szobrai keresztapja is” – mondta őszinte szavakkal Szabó Ottó, aki szintén a Csombor-napok rendezvénysorozatnak köszönheti egykori első önálló kiállítását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?