Az őszinte beszéd tábora

<p>Holnap a nulladik nappal indul a Krasznahorkaváralján a Gombaszögi Nyári Tábor. A rendezvény főszervezőjét, Orosz Örsöt kérdeztük többek között arról, mit jelent ez a tábor a szlovákiai magyar fiatalságnak és az egész közösségnek.</p>

CZÍMER GÁBOR

A nyári fesztiválok forgatagában miért van szükség egy olyan rendezvényre, ami kifejezetten a hazai magyar fiatalokat szólítja meg?

Úgy gondolom, a tábor létjogosultságát az előző évek sikerei méltón mutatják. A résztvevők és programok számának folyamatos növekedése azt jelzi, hogy közösségünkben igény van egy olyan fórumra, amit a nyitottság és az őszinte beszéd jellemez. A tábor előadásain nyíltan beszélhetünk azokról a közéleti és politikai témákról, amik leginkább érintik a szlovákiai magyarságot. Idén szó esik majd a honi magyar nyelvű felsőoktatásról, a nyelvhasználati kampányokról, államfőválasztásról, színházakról, fociról, de a szlovákiai magyarok identitása is téma lesz.

Közéleti szempontból a Híd-MKP kerekasztal az egyik legjelentősebb programpont. Vajon elképzelhetetlen-e a tábor a pártok megjelenése nélkül?

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, de mivel a pártszakadás után épp nálunk ültek először egy asztalhoz a két párt politikusai, a pártviták hagyományát folytatni szeretnénk. Másfelől a táborozók, vagyis a fiatal értelmiségiek számára kulcskérdés, hogy miként alakul közösségünk jövője. Az előttünk álló évekre és évtizedekre meghatározó hatással vannak a pártok döntései. Ezért fontosnak tartjuk, hogy számot adjanak arról, hogy miként képviselik érdekeinket. Idén a tábor első napján, szerda délután Bugár Béla és Berényi József pártelnökök vitáznak a közönség előtt. Aznap lesz még egy szakpolitikai vita is, aminek keretében Farkas Iván (MKP) és Érsek Árpád (Híd) ülnek egy asztalhoz. A téma pedig a dél-szlovákiai infrastruktúra fejlesztése lesz.

A táborral egy időben zajlik majd a Martosi Szabadegyetem is. Nem csökkenti-e a két fesztivál súlyát az időpontok egybeesése?

Táborunk időpontja már nagyon korán, a múlt év utolsó negyedében ismert volt. Az előkészületek a rendes kerékvágásban folytak a martosi esemény meghirdetése előtt és után is. Mint főszervező azt mondhatom, hogy mi a tőlünk telhető legjobb teljesítményt kívánjuk nyújtani a szervezést illetően, függetlenül más rendezvényektől. Ezen nem változtat a Martraszállás időpontja sem, amely nemcsak a táborunkkal zajlik egy időben, hanem a Kürti Borfesztivállal is. Biztos vagyok benne, hogy a martosi csapat is kiváló munkát végez. A potenciális táborozók így több fesztivál közül is választhatnak.

Mit emelnél ki a tábor szabadegyetemi előadásai közül?

Ez nehéz kérdés, mivel idén több mint 120 programpontunk van. Csütörtökön vendégünk lesz Kollár Lajos, a szerencsétlenül járt Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezető hegymászója. Ugyanezen a napon Világi Oszkárral, a Slovnaft vezérigazgatójával és Hernádi Zsolt MOL-vezérigazgatóval beszélgetünk a fociról és az öntudatról. Pénteken František Mikloško korábbi köztársasági elnökjelölt és Surján László beszélget majd a szlovák-magyar megbékélésről. Ugyanezen a napon előadást tart Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter és Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár is. Szombatra sikerült megszerveznünk egy találkozót három közép-európai oknyomozó újságíróval. A cseh, a szlovák és a magyar tényfeltáró újságírás vezető személyiségei, Jaroslav Spurný, Tom Nicholson és Bodoky Tamás lesznek a vendégeink.

Kulturális vonalon mire számíthatunk a táborban?

A Fiatal Építészek Fórumának köszönhetően idén szalmabálákból egy hangszigetelt színházi sátrat építünk. Ez a tér ideális arra, hogy a Gurigongó és a Minorma polgári társulások által meghívott színielőadásokat befogadja. A táborban többek közt fellép majd a Nézőművészeti Kft., de a Pozsonyi Színművészeti Egyetem diákjai is elhozzák egyik darabjukat. A zenei program szintén ütősre sikeredett. A tábor nagyszínpadára várjuk a Quimbyt, az Intim Torna Illegált, a Magashegyi Undergroundot, a Jóvilágvan zenekart, a Hot Jazz Bandet és ByeAlexet.

Az előző évekhez képest van-e valami változás a tábor infrastruktúráját illetően?

Ebben az évben a tábor egy jelentős lépést tesz előre, a nagyszínpad egy külön területre költözik, ami méreténél fogva sokkal jobban megfelel majd az esti szórakozásra. Az említett színházi sátorral együtt hat helyszínen zajlanak a programok, valamint az étkezés, a víz- és áramellátás színvonalát is sikerült javítanunk. A táborozóknak pedig a vezeték nélküli internetszolgáltatás is rendelkezésére áll majd.

Mit üzensz azoknak, akik nem tudnak részt venni a táborban?

A közvetlen élmény ugyan semmivel sem pótolható, de az otthon maradottaknak figyelmébe ajánlanám, hogy holnapunkon, a www.gombaszog.sk oldalon élőben közvetítjük a legfontosabb közéleti beszélgetéseket, valamint az évente több száz internetező érdeklődésére számot tartó iszapbirkózást is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?