Az internet legújabb zenei felfedezettje

Az ismertté válás világháló nyújtotta lehetőségei zenészberkekben először a sheffieldi Arctic Monkeys befutása kapcsán kerültek középpontba. Alex Turner zenekara az internetre feltett dalokkal pillanatok alatt óriási rajongótábort verbuvált maga köré.

Az ismertté válás világháló nyújtotta lehetőségei zenészberkekben először a sheffieldi Arctic Monkeys befutása kapcsán kerültek középpontba. Alex Turner zenekara az internetre feltett dalokkal pillanatok alatt óriási rajongótábort verbuvált maga köré. Ez 2005 elején mérföldkőnek számított, korábban nem volt példa arra, hogy ismeretlen együttes kizárólag a világháló segítségével ekkora népszerűségre tegyen szert.

Most újabb mérföldkőhöz értünk: Sandi Thom is teljes egészében az internetnek köszönheti sikerét. A skót dalszerző-énekesnő két hete megszerezte a brit kislemezlista első helyét az I Wish I Was A Punk Rocker (With Flowers In My Hair) című felvételével, az elmúlt héten pedig a Smile… It Confuses People című albuma is az élre került. Listavezető dalát már korábban is kiadták Nagy-Britanniában, tavaly október 3-án, de az áttörés akkor elmaradt, csak az 55. pozíciót szerezte meg vele. Sandi az év elején vásárolt egy webkamerát, és a világhálón bárki figyelemmel kísérhette lakása pincéjében adott koncertjeit. A február végétől március közepéig, huszonegy napon át tartó virtuális fellépéssorozatának a 21 Nights From Tooting Tour címet adta. Első alkalommal hetvenen nézték a koncertet, a következő napon már hatszázhetvenen, és a nézők száma fokozatosan nőtt. A második hét közepén – miután a brit sajtó is hírt adott az eseményről – már hetvenezres közönség előtt zajlott az újszerű fellépés. Időközben a kiadók is felfigyeltek az énekesnőre. A virtuális turné végén az érdeklődők láthatták szerződéskötését az RCA lemezcéggel. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy az internetnek vannak további lehetőségei a zenészek számára.

Nemcsak a befutás most még különös módja miatt marad örökre emlékezetes Sandi Thom két héttel ezelőtti bravúrja a brit kislemezlistán, hanem azért is, mert ő vetett véget a Gnarls Barkley nevű duó kilenchetes trónolásának. (puha)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?