Az improvizatív zene fesztiválja Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely |

<p>Pénteken és szombaton zajlik a Na&#39;conxypan egyesület szervezésében az Are You Free? nemzetközi improvizációs zenei fesztivál, amelyen a free jazz progresszívebb irányzatainak képviselői koncerteznek. Idén a hazaiak mellett magyarországi és lengyel művészek is fellépnek a fesztiválon.</p>

Az első koncert pénteken 20.30-kor kezdődik a Choko Arden kávéházban, két gitáros, Dušan Tribulík és Ivan Masaryk közreműködésével, akik Spiros Satori néven zenélnek együtt. A duó tavaly alakult meg, miután tagjai szükségét érezték, hogy a természet és az élethelyzetek inspirálta, félig komponált, félig improvizatív zenével tükröt tartsanak a világnak. Koncertjeiket gitáreffektekkel és vetítéssel gazdagítják, a publikummal való kommunikáció elmélyítése érdekében. Szombaton 20 órától hallhatják az érdeklődők az NFG klubban a lengyel LEM triót, amelyet merészen improvizáló zenészek alkotnak. Mateusz Rybicki (klarinét, szaxofon), Zbigniew Kozera (bőgő) és Samuel Hall (dobok) a hangszereikben rejlő lehetőségeket kutatják. A vizsgált szélsőségek a csend és a zaj, amelyeket mindig koherens történetekké próbálnak alakítani. Ausztrál dobosuk jelenleg Berlinben él, az utóbbi nyolc hónapban Tony Buckkal és Han Benninkkel alkotott egy formációt.

Ezután lép színpadra Szelevényi Ákos szaxofonos és Miklós Szilveszter dobos. Szelevényi a szocializmus utolsó éveiben menekült Franciaországba, pályafutása alatt sokakkal zenélt együtt, köztük a híres Noir Désir rockzenekarral is. Zenéje egyre inkább improvizatívvá vált, az utóbbi időben az egymás felé forduló zenei párbeszédben, a duóban találta meg hangját. Miklós Szilveszter tanulmányait hegedűn kezdte, majd dobokra váltott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, de valódi iskolának a barátaival – Grencsó Istvánnal, Benkő Róberttel, Pozsár Mátéval, Ajtai Péterrel, Mezei Szilárddal, Szelevényi Ákossal, Dresch Mihállyal, Dukay Barnabással, Szemző Tiborral – való közös zenélést tekinti. Különböző nemzetközi formációkban is játszik, olyan kiemelkedő, szabadgondolkodású muzsikusokkal, mint Rudi Mahall, Lewis Jordan, Johannes Bauer, Marco Eneidi, John Dikeman, Han Bennink vagy Jasper Stadhouders.

Az Are You Free? fesztivál off-programja az NFG klubban lesz, ahol pénteken Gabo Jonáš, Samo Hošek és Miro Polák, szombaton pedig a Durvacrew DJ-i lép fel. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?