Az Ifjúság a legjobb európai film 2015-ben

Berlin. Az Ifjúság című film öt jelölésből hármat váltott díjra az Európai Filmdíjak szombat esti átadásán Berlinben.

Berlin. Az Ifjúság című film öt jelölésből hármat váltott díjra az Európai Filmdíjak szombat esti átadásán Berlinben. Az olasz, francia, brit és svájci koprodukcióban készült tragikomédia 2015 legjobb európai filmje lett, Paolo Sorrentino kiérdemelte a legjobb rendezőnek, Michael Caine pedig a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrot.

A brit színművész az Európai Filmakadémia (EFA) elnökének és igazgatótanácsának Tiszteletbeli díját (Honorary Award) is átvehette a gálán. Az akadémia csaknem harmincéves története alatt eddig ketten részesültek ebben az elismerésben; az egyik alapító, Manoel de Oliveira portugál filmrendező, forgatókönyvíró, valamint Michel Piccoli francia színész, filmrendező. „Ötven év alatt egyetlen díjat sem kaptam Európában, most meg egy este alatt kettőt is” – mondta meghatódva Michael Caine.

Paolo Sorrentino az Ifjúsággal megismételte legutóbbi filmjével, a 2013-ban a legjobb európai mozinak választott A nagy szépséggel elért sikerét. (A nagy szépség 2014-ben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart is elnyerte.) Sorrentino új munkájában a kritikusok szerint ismét Federico Fellinit idézi – ezúttal a 8½-hez nyúl –, de Róma után most egy alpesi szállodában játszódik a története, amelynek fő témája megint az időskor. A főhős Fred, a világhírű, visszavonult zeneszerző és karmester (Michael Caine), akit a brit uralkodó mindenáron rá akar venni, hogy vállaljon el még egy utolsó koncertet. A további főbb szerepekben Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano és Jane Fonda látható.

Michael Caine mellett a legjobb színésznőnek választott művészt is két díjjal jutalmazta az EFA: Charlotte Rampling a 45 év című drámában nyújtott alakításával kiérdemelt elismerés mellett életműdíjat kapott, míg a kétszeres Oscar-díjas Christoph Waltz, a Tarantino-mozik osztrák sztárja az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez elnevezésű díjat vehette át. A filmszínész elmondta, egyszer azt kérdezték tőle, meg tudja-e becsülni, hogy karrierje mennyiben múlott a szerencsén. Mint mondta, ezen a kérdésen hosszan gondolkodott, és rájött, hogy nagyon pontos választ tud adni: „száz százalékban”.

Az EFA összesen 21 kategóriában díjazta az utóbbi egy évben bemutatott európai filmeket. A berlini gálaesten az EFA elnöke, Wim Wenders német filmrendező és a több mint háromezer filmes szakembert összefogó akadémia igazgatótanácsának elnöke, Agnieszka Holland lengyel filmrendező a demokrácia és a nyitott, befogadó, falak nélküli Európa megőrzésére buzdított.

Az 1988-ban alapított EFA európai Oscar-díjként is emlegetett elismerését a dokumentumfilm kategóriában a tragikus sorsú brit énekesnőről forgatott Amy – Az Amy Winehouse-sztori című film érdemelte ki. A legjobb európai egész estés animációs film díját az ír-belga-dán-francia-luxemburgi koprodukcióban készült Tenger dala kapta meg. A legjobb európai vígjáték díját Roy Andersson svéd rendező Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című filmje nyerte el, amelyet négy kategóriában jelöltek, de végül csak egy díjat kapott.

Számos további alkotást is több kategóriában jelöltek, de az Ifjúság mellett csak A homár című vígjáték kapott egynél több szobrot. A görög Jorgosz Lanthimosz rendezése kiérdemelte a legjobb forgatókönyv díját (Jorgosz Lantímosz és Eftimisz Filippu munkájáért), valamint a legjobb jelmeztervezésért járó elismerést. A közönségdíjat a Marshland című spanyol film kapta meg. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?