Az idő nem mindig játszik ellened

Nincs könnyű helyzetben Madarász Isti elsőfilmes rendező, aki azt vette a fejébe, hogy Magyarországon fog műfaji filmeket készíteni. A magyar közönség ugyanis inkább a vígjátékot részesíti előnyben, ha moziról van szó.

Nincs könnyű helyzetben Madarász Isti elsőfilmes rendező, aki azt vette a fejébe, hogy Magyarországon fog műfaji filmeket készíteni. A magyar közönség ugyanis inkább a vígjátékot részesíti előnyben, ha moziról van szó. Pedig a Hurok című „időugrós thriller” remek bemutatkozás, ami megérdemelné a nagyobb figyelmet.

Mindenki bánt már meg valamit – ez volt a Hurok kiindulópontja, ahogy Madarász Isti egy interjúban elmondta. A történet szerint a főszereplő Ádám (az érsekújvári Száraz Dénes alakítja) és barátnője, Anna (Martinovics Dorina) illegális gyógyszerkészítményeket csempésznek külföldre a főnökük (Anger Zsolt) megbízásából, és épp lenyúlni készülnek a megbízót, amikor hiba csúszik a tervbe, kiderül, Anna teherbe esett. Ádám, mindenkit átverve, inkább egyedül menekülne el, az új élet reményében. De ennek a fontos napnak a történései valahogy összekavarodnak, Ádám újra és újra ugyanabban a helyzetben találja magát, az idő pedig ellene játszik.

Hősünknek egyre több nehézséggel és a saját lelkiismeretével is meg kell küzdenie, morálisan megkérdőjelezhető és önző tetteit kell felülvizsgálnia. Száraz Dénes igazi hősalkat, Anger Zsolt pedig nem melodramatikus gonoszt játszik, hanem minden egyes jelenetbe belevisz valami személyeset is. Martinovics Dorina kapta a kisebb szerepet, és talán indokolatlanul háttérbe is szorult, de szerencsére nem marad a megmentésre váró áldozat szerepében, hanem ő is aktív mozgatója a történetnek.

A Hurok egy feszes, az idő múlásával játszó film, melynek a dialógusokon kívül tényleg csiszolt forgatókönyve van. A sci-fi thriller történetszövése bonyolult, mégis követhető és következetes, folyamatos figyelemre ösztönöz. A színészi játék és a párbeszédek döcögősek néha, de amúgy is háttérbe szorulnak, sokkal fontosabb az újabb és újabb csavarokkal bővülő történet, ahogy ugyanazt az eseményt vagy helyszínt mindig új szemszögből látjuk. Annak is csak örülni lehet, hogy nem látszik a végeredményen a szerény költségvetés. A film szándékosan egyszerű környezetben játszódik, szinte egy másik világban, nincs utalás napjaink Budapestjére. A terekkel való játék különösen profivá teszi a filmet: Nagy András operatőr megmutatja, miként lehet a kamerával egyre újabb nézőpontokból bejárni a helyeket, és ennek köszönhetően a három helyszínen játszódó film izgalmas marad, mivel más-más részelteteket látunk.

Hiányosak az ismereteim a nyolcvanas évek videotékás akciófilmjeiről, de van olyan sejtésem, hogy a Hurok egyfajta tisztelgés ezek előtt, és nem csak a videokazetta mint visszatérő kellék miatt. Madarász Isti kicsit visszavisz a korszak filmjeibe is, mondjuk az egyik legszerethetőbb időutazós filmre való utalásokkal – a Vissza a jövőbe-rajongók többet is kiszúrhatnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?