Az Enciklopédia szellemi atyja

1784. július 31-én, tehát 220 évvel ezelott halt meg Denis Diderot, a XVIII. századi francia filozófia talán legjelentőebb személyisége, aki szépíróként és esztétaként is maradandót alkotott. Legnagyobb és legemlékezetesebb tettének az utókor a nagy francia Enciklopédia szerkesztését tartja.

Az ember erkölcsi felelősségéről szóló gondolatai máig sem vesztették érvényüketEz a mu eredetileg egy korábbi angol lexikon fordításaként indult, de Diderot, aki addig ugyancsak fordítóként tevékenykedett, felismerte, mekkora erot jelenthet egy ilyen tudományos és kulturális vállalkozás a felvilágosodás eszméinek terjesztésében. Felvállalta az enciklopédia kiadásának irányítását és maga is rengeteg szócikket írt a muvészetek, a történelem és az erkölcs körébol. Az is ismeretes, mennyi támadásnak volt kitéve ez a vállalkozás foként az egyház részérol, de Diderot taktikai képességeinek és emberfeletti erofeszítésének köszönhetőn mégis sikerült teto alá hozni az elso kiadás tizenhét kötetét és a tizenegy ábrás kötetet. A vállalkozásnak Diderot volt ugyan a motorja és szellemi atyja, alapveto gondolatait mégsem itt fogalmazta meg, hanem önálló filozófiai és irodalmi műveiben.

A francia felvilágosodás gondolkodóiról ismert, hogy többségük materialista és szabadgondolkodó volt. Ez nem véletlen, hiszen az angol empirizmus és morálfilozófia mellett a korábbi libertinus mozgalom is hatott rájuk. A libertinusok pedig ironizálták és kétségbe vonták a vallás alapelveit. Maga Diderot is az ún. mechanikus materialisták közé sorolódott, akik az anyagot tartották a lét alapjának. Különbözik azonban némelyiktol abban, hogy az éppen kialakuló biológia, az érzékelésfiziológia, valamint az orvostudomány alapján elvetette a homogén anyag elvét, és úgy vélte, a gondolkodás genetikailag összefügg ugyan az anyag alsóbb formáival, de nem redukálható azokra. Ez irányú gondolatai nagyban támaszkodtak Locke elméletére, aki szerint az értelem nem valamiféle eleve adott tulajdonság, hanem az élettapasztalatok terméke. Ha pedig ez érvényes, akkor erkölcsi és vallási fogalmaink és elveink is tapasztalatainkból származnak. Nincsen valamiféle eleve elrendezett világ, hanem mi magunk döntünk önmagunk sorsáról.

A mechanikus materializmus tételei mára természetesen elavultak, de nem vesztették érvényüket Diderot azon gondolatai, amelyek ezen filozófia mentén az ember erkölcsi felelosségérő, döntésképességérő szólnak.

Abban a korban állandó és viszszatéőtéma volt az emberi szabadság és a determinizmus kapcsolata, hiszen tudjuk, hogy a kereszténység alapelvei közé tartozik az ember szabadsága, a materialistákat viszont azzal vádolták, hogy az abszolút determinizmus felvállalásával ezt a szabadságot, azaz az erkölcs lehetőégét tagadják. Diderot számos filozófiai értekezésben, de a legszellemesebben talán a Mindenmindegy Jakab meg a gazdája c. muvében cáfolta meg ezt a vádat. Az ő rkölcsfilozófiája az emberi természetre, a tapasztalásra és a kölcsönösség elvére épül. Ez a regény Laurence Sterne „Tristram Shan-dy”-jének modorában és annak egyik alapelemét felhasználva mutatja be, hogy hiába az állandó hivatkozás Jakab volt kapitányának mondására, miszerint „minden, ami idelent megesik velünk, jó és rossz, meg vagyon írva odafent”, a főreplő mégis úgy cselekszenek, hogy a bajt elkerüljék, a jót viszont keressék. A kölcsönösség, az egymástól való függőég dönt arról, mi történhet velünk. Nem véletlen, hogy a XIX. század egyik legjelentosebb német filozófusa (Hegel), akirol egyébként egyáltalán nem mondható el, hogy empirista lett volna, társadalomfilozófiájának egyik fő elemét, a közvetítés fogalmát éppen Jakab és ura párbeszédére alapozta. Diderot még regénytechnikai fogások által is erosítette a szükségszeruség látszatjellegét, hiszen az epizódok ok-okozati jellegét állandóan felfüggeszti, és a történeteket több elbeszélovel is elmesélteti, hogy lássuk, semmi sem egyértelmu.

Emlékezzünk csak a regény elsősoraira: „Hogy miként akadtak egymásra? Véletlenül, mint mások. Mi volt a nevük? Hát fontos ez? Honnan jöttek? Csak innen, a közelbő. Hova tartottak? Hát tudjuk azt, hogy hova megyünk?...” – Van-e szemléletesebb ábrázolása az emberi életnek, mint ez, amikor mindig az adott pillanat dönti el, merre haladunk majd?

Diderot azonban nem vádolható meg valamiféle abszolút relativizmussal, mert megfogalmazott egy megdönthetetlen és áthághatatlan erkölcsi alapelvet, amely a szexualitásban gyökerezik ugyan, de általános érvénnyel bír: a követelmény a másik gyönyörének élvezése. Ez pedig nem egoizmusról, hanem éppen az odaadásról tanúskodik, valamint arról, hogy a másik ember nem eszköz, hanem öncél. Ami majd néhány évtizeddel Diderot után a legfennköltebb erkölcsfilozófusnak, Kantnak az imperatívusza lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?