Az ember tragédiáját ma 140 éve mutatták be

dd

Pontosan 140 éve, 1883. szeptember 21-én mutatták be a budapesti Nemzeti Színházban Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményét. 1984 óta hivatalosan ez a nap a magyar dráma napja.

Madách a dráma első változatát 1852-ben a börtönben vetette papírra, ahová a halálra ítélt Rákóczy János szabadságharcos rejtegetése miatt került. Saját feljegyzései szerint Madách 1859. február 17-én kezdett dolgozni a mű véglegesítésén, és alig egy évvel később, 1860. március 26-án fejezte be a munkát. Az egyetlen kéziratot barátjának, Szontágh Pálnak mutatta meg, majd az ő ösztönzésére juttatta el Arany Jánosnak. Arany, aki a szöveget néhol túl nyersnek érezte, mintegy ezer sort javított a 4141-ből, ezek többsége stilisztikai, helyesírási változtatás volt. Az első kiadás 1862. január 16-án, a szerző halála előtt két évvel jelent meg, és kedvező fogadtatásra talált.

A drámai költemény az első emberpár, Ádám és Éva, illetve az örök kétkedő Lucifer alakja köré fonva 15 színben dolgozza fel a történelmet. Az emberiség egyetemes kérdéseivel foglalkozó, filozófiai mélységű alkotást a világirodalom olyan remekműveivel szokták együtt emlegetni, mint Milton Elveszett paradicsoma, Goethe Faustja és Ibsen PeerGyntje. Az elmúlt 140 évben sokszor feldolgozták, pedig eleinte színpadi előadásra alkalmatlannak tartották a rendezők ezt a drámát. Először Paulay Edének, a Nemzeti Színház igazgatójának rendezésében 1883. szeptember 21-én volt látható, csaknem két évtizeddel Madách Imre halála után. A maratoni hosszúságú, négyórás ősbemutatón Ádámot Nagy Imre, Évát Jászai Mari, Lucifert pedig Gyenes László játszotta. Ekkor alkalmaztak először villanyvilágítást a Nemzetiben, a díszletek mozgatását pedig süllyesztőkkel, forgókkal biztosították. Paulay Ede rendezése több mint száz előadást ért meg.

A művet 1889-ig valamennyi magyar vidéki város színháza bemutatta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?