Az elhalt idegszálak nem pótolhatók

Katalin jeligére: „Mostanában sokat hallani a zöld hályogról. Szeretném tudni, mik a tünetei, és hogyan kezelhető.”

Glaukóma, magyarul zöld hályog nem valódi hályog, a látóideg progresszív sorvadását jelenti, amelyet a magas szemnyomás és az elégtelen vérellátás okoz. A 40 évnél idősebb korosztály 2%-a szenved világszerte ebben a betegségben. A zöld hályog lehet elsődleges vagy másodlagos, amikor a szem vagy a szervezet más betegsége okozza a szemnyomás emelkedését. A szaruhártya és a szivárvány hártya külső pereme között található a csarnokzug. Itt folyik el a csarnokvíz a szemből. Az elsődleges zöld hályogot a csarnokzug állapota szerint nyílt zugúra és zárt zugúra osztjuk. A nyílt zugú glaukóma gyakori nagyfokú rövidlátó szemeken, cukorbetegeknél, szívbetegeknél vagy magas vérnyomásban szenvedőknél. Az idősebb kor betegsége, de előfordulhat fiataloknál is. Tünetszegény, alattomos betegség. Csak ritkán okoz enyhe szem körüli fájdalmat. A betegek legtöbbször teljesen panaszmentesek. Először a beteg szürkületi rossz látásra panaszkodik, majd a látótér beszűkülését tapasztalja, végül a látóideg teljes elsorvadása vaksághoz vezet. Leggyakrabban akkor derül fény erre a betegségre, amikor a szemorvos az olvasószemüveg felírása alkalmával megméri a páciens szemnyomását. A nyílt csarnokzugú glaukóma egyik veszélyes formája a magas szemnyomás nélküli látóidegsorvadás. Az idegszálak elhalását az érelmeszesedés és a rossz vérellátás okozza.

A zárt csarnokzugú glaukóma esetében a szivárványhártya pereme nagyon közel van a szaruhártyához. Általában kisebb méretű, távollátó szemeken gyakoribb. Drámai lefolyása van. A glaukómás roham általában este kezdődik, főleg a téli hónapokban. A beteg látása ködössé, homályossá válik, és a fényforrás körül szivárványszerű karikákat lát. A kötőhártya erei kitágulnak, a szem bevörösödik. A szaruhártya homályos, a pupilla tág, fényre nem szűkül. A beteg émelygésre, hányásra és kibírhatatlan fejfájásra panaszkodik. A szemgolyó tapinthatóan kőkemény. A 12–24 óráig tartó glaukómás roham a látóideg teljes elsorvadásához és visszafordíthatatlan vaksághoz vezet.

A csarnokzug fejlődési rendellenessége már csecsemőkorban is okozhat zöld hályogot. Hároméves kor előtt a magas belnyomás következtében a szem rendkívüli mértékben kitágul, a szemgolyó megnagyobbodik. Az állandó fájdalom miatt a csecsemő sír, nyomkodja beteg szemét. A kitágult szaruhártya homályossá válik, a látóideg elsorvad. Speciális műtéti beavatkozás nélkül a gyermek megvakul.

A zöld hályog gyógyításának célja a szemnyomás csökkentése és a látáskárosodás megállítása. Sajnos az elhalt látóidegszálak már nem helyettesíthetők, ezért a látás javítása nem lehetséges. Speciális szemcseppek segítségével fokozhatjuk a csarnokvíz elfolyását (pilokarpin, Rescula, Xalatan) vagy csökkenthetjük a termelését (timolol, betaxolol, carteolol, dorsolamid). Abban az esetben, ha a gyógyszeres kezelés eredménytelen, lézeres vagy műtéti eljárás segítségével kell csökkenteni a szemnyomást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?