Az eladott menyasszony

Kassa. Holnap este megtörik a jég: húsz év után újra színre kerül az Állami Színházban Smetana Eladott menyasszony című vígoperája.

Kassa. Holnap este megtörik a jég: húsz év után újra színre kerül az Állami Színházban Smetana Eladott menyasszony című vígoperája. A hosszú szünetet Karol Kevický, a színház művészeti vezetője és az előadás karnagya azzal magyarázza, hogy Kassán annak idején nem aratott osztatlan sikert ez az opera, a közönség nem igazán szerette. „Zeneileg és énektechnikailag igényes műről van szó. Nem tipikusan közönségdarab, mivel a könnyen emészthető részek nehezebb áriákkal váltakoznak” – magyarázta Kevicky, az előadás zenei rendezője. A holnapi bemutatón vélhetően több meglepetés éri majd azokat, akik a cseh nemzeti operának kijáró merev, tiszteletet parancsoló rendezői megközelítésre számítanak. Blažena Hončariová rendező ugyan kerülte a modernkedést, ám mozgalmasságra, könnyedségre és elevenségre törekedett, főleg a falusi életképek ábrázolásánál. A kassai alkotók választása azért esett erre a műre, mert az Állami Színház repertoárja nem bővelkedik szláv operákban, a Prágában végzett művészeti vezető, valamint a Csehországban dolgozó rendezőnő pedig természetes módon vonzódik Smetana klasszikus alkotásához. A szerző annak idején hat éven át dolgozott a vígoperán, és nem felejtette ki a táncbetéteket sem, ezért az Állami Színház balettkara sem marad munka nélkül, igazi tüzes polkákkal lépnek színre az előadásban. A szólisták között sok a vendégművész: Ľudovít Ludha, Juraj Peter, Michal Lehotský vagy Martin Gurbaľ neve nemcsak idehaza, hanem külföldön is egyre ismertebb. Marienka szerepére „házon belül” találtak alkalmas szólistát, sőt egyszerre hármat is, Tatiana Paľovčíková, Svetlana Tomová és Lucia Knoteková váltják egymást a szerepben.

„Úgy érzem, igazi családi előadást sikerült létrehoznunk. A szülőknek nem feltétlenül kell otthon hagyniuk a gyerekeket, bátran magukkal hozhatják őket, hiszen a színpadon állandóan zajlanak az események, így már maga a látvány is leköti a kicsiket” – véli a rendezőnő. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?