Az amerikai életérzésről

<p>Sokan vallják, hogy a színvonalas reklám nem a filmeket felszabdaló „szükséges rossz”, hanem önálló művészeti ág. Egyes szpotok pedig a nemzeti, esetenként az egyetemes kultúra részévé válnak. Ezrek idézik a szlogeneket, sőt gyakran átalakítják, konkrét helyzetekre alkalmazzák őket. Az eredeti célt, az árucikkek propagálását gyakran a feledés jótékony homálya fedi egy idő után. Ami megmarad, az a szellemes ötlet és az előre mutató vizuális megoldás.</p>

JUHÁSZ KATALIN

Az amerikaifoci-döntőt, azaz a Super Bowlt idén több mint 110 millióan látták. Ehhez számoljunk hozzá pár millió embert, aki a világ minden táján az interneten nézi a meccsek meccsét – és az azt megszakító reklámokat. A multik külön szpotokat gyártanak erre az alkalomra, hollywoodi sztárokat szerződtetnek, speciális effekteket vonultatnak fel, milliókat költve a kisfilmekre. Ilyenkor láthatók Amerika legszellemesebb, legötletesebb reklámjai, amelyekben az utóbbi néhány évben főleg a humor dominál. Nézzünk meg párat közülük, melyek egy új trendet is mutatnak: a hazafias érzelmeken alapuló hatáskeltést.

A színhely egy kisvárosi élelmiszerbolt valahol Illinoisban vagy Észak-Dakotában. Egy medve cammog be az üzletbe, a szívbajt hozva a tenyeres-talpas elárusítónőre és az álmos vásárlókra. Az állat azonban szerencsére nincs támadó kedvében, csak néhány doboz joghurtot vesz magához. „Manapság nehéz olyan terméket találni a piacon, amelyik kizárólag természetes anyagokból készült” – hangzik a szöveg. A reklám alatt pedig Bob Dylan életművének egyik legvidámabb dala, az I Want You szól.

Ez az egyperces hirdetés kifejezetten a múlt vasárnapi amerikaifoci-döntőre készült. A Chobani joghurt gyárójának jól mehet, hiszen a Super Bowl alatt látható hirdetésekért kéri a legtöbbet a Fox csatorna: egyes források szerint fél perc reklámidő 4,5 millió dollárba kerül. A legtöbb cég nem is gyárt hosszú szpotokat, de ami adásba kerül ezen az estén, az tényleg különleges. És persze az sem mindegy, milyen zene szól alattuk.

A Chrysler kétperces reklámot csinált új modelljének, és 17 millió dollárt fizetett csak azért, hogy egyszer levetítsék. A detroiti autógyár az amerikaiak hazafiságára hegyezte ki üzenetét: „A németek csak hadd főzzék a sörödet. A svájciak hadd gyártsák az órákat. Az ázsiaiak hadd szereljék össze a mobiltelefonodat. Mi pedig megépítjük az autódat” – mondja Bob Dylan az ő összetéveszthetetlen, karcos hangján. A veterán előadó, az Egyesült Államok egyik kulturális szimbóluma tehát kétszer is szerepelt a Super Bowl döntőjének reklámidejében.

A Coca-Cola szintén maga az amerikai életérzés, ezért az America the Beautiful című himnikus dalnál jobbat nem is választhatott volna a legújabb reklámhoz. „Amerika, Amerika, Isten kegyelme rajtad, és a korona testvérisége a tengertől a fényes tengerig” – éneklik több nyelven, a márka világuralmát, egyben az USA soknemzetiségű populációját megmutatva.

A Microsoft az orvostudományban alkalmazható új technológiák segítségével változtatja meg a világot. Emberi hangot imitáló berendezések, művégtagok, tudományos-fantasztikus műtétek. „A technológia reményt nyújt a reménytelenségben. Összeköt minket.” Szép szlogen, mozgalmas és szívfacsaróan hatásos kisfilm, profi vágástechnikával, elektronikus zenével.

Amerika büszkesége Stephen Colbert komikus is, akiről majdnem hidat neveztek el Magyarországon. Ő pisztáciaevésre buzdítja a népet, melyet „Hello, America!” köszönéssel üdvözöl viccesen. Már-már parodizálja a honpolgári érzésekre építő reklámokat azzal, hogy olyan apróságot hirdet nagy szavakkal, mint a pisztácia.

A legdrágábbnak tűnő reklámot egy furcsa ízű amerikai sör, a Bud Light kapta. Az ízélményt Arnold Schwarzenegger hivatott fokozni, aki pingpongozik a kisfilm főhősével. Nem tudjuk, mennyit fizettek neki, de elképesztő parókát hagyott a fejére tenni. Egy újabb élő amerikai szimbólum, laza hangulatban, élete talán legviccesebb alakítását nyújtva.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?