Augusztus a kertben

Szürkepenész a szőlőn
A kórokozó mennyisége a zsendülés kezdetéig fokozatosan, majd ezután rohamosan növekedhet, s a szüret idején érheti el a csúcspontját. A betegség terjedését segíti a bogyók sérülése (szőlőmolykártétel, jégverés, bogyórepedés), valamint a hűvösebb, csapadékosabb időjárás.

Szürkepenész a szőlőn

A kórokozó mennyisége a zsendülés kezdetéig fokozatosan, majd ezután rohamosan növekedhet, s a szüret idején érheti el a csúcspontját. A betegség terjedését segíti a bogyók sérülése (szőlőmolykártétel, jégverés, bogyórepedés), valamint a hűvösebb, csapadékosabb időjárás. A védekezés során törekedjünk a levegős lombozat kialakítására (zöldmunka), a bogyók sérülésének megakadályozására (szőlőmolyok, darazsak irtása). A vegyszeres kezeléseket a fertőzésveszély szempontjából kritikus időpontokban végezzük el, vagyis közvetlenül a fürtzáródás előtt és a bogyók puhulása kezdetén. Figyelembe kell vennünk a fajták érési idejét, úgy kell kiválasztanunk a növényvédő szereket, hogy azok élelmezés-egészségügyi várakozási ideje betartható legyen. A korán érő csemegeszőlők esetében most már csak a rövid várakozási idejű készítmények jöhetnek számításba, mint a Ronilan, Rovral és a Teldor (egyaránt 14 nap).

Környezetkímélő védekezés

A hónap elején nagyon fontos az amerikai fehér szövőlepke kis hernyófészkeinek megjelenését figyelni. A lerakott tojásokból már kelnek a kis hernyók. Ezek kezdetben csoportosan maradnak, és a szövedékkel összehúzott levelek védelmében károsítanak. A hernyófészkek általában a hajtásvégeken találhatók, egyedszámuk és kártételük mindig sokkal nagyobb, mint az első (tavaszi) nemzedék esetében. Lombkártételüket addig kell megakadályoznunk, amíg a hernyók csoportosan élnek. A jól felismerhető hernyófészkeket vágjuk le és égessük el. Ha ezt a mechanikai védekezést gondosan végrehajtjuk, nem kell vegyszerrel védekeznünk.

Legkorábbi a csabagyöngye

A csemegeszőlőből csak az érett fürtöket szedjük le, mert a szőlő nem utóérő gyümölcs. Válogatva érdemes szedni, azaz akár naponta menjünk végig a sorokon, s csak a legszebb, legérettebb fürtöket vegyük le. Szedéskor érdemes éles kést vagy metszőollót használni, mert a fürt erős megrántásakor a bogyók egy része lepotyoghat. A fürtöket rögtön a szedés helyén meg kell tisztítani, a sérült vagy rothadt bogyókat el kell távolítani!

Őszi vetésű vöröshagyma

A vetés optimális időpontjának az augusztus 10–20. közötti időszak tekinthető. A tél beálltáig ceruza vastagságú növények nevelhetők, melyek jól áttelelnek, nem hoznak magszárat. Már áprilisban csomózott zöldhagymaként, később levesbe való hagymaként, vagy június közepén (fajtától függően) télire való hagymaként hozzák forgalomba. Figyelmet érdemel, hogy az áttelelő vöröshagyma főleg a friss piaci ellátást szolgálja. Kisebb szárazanyag-tartalmuk miatt a hagymák csak néhány hétig tárolhatók elromlás nélkül. Augusztusi vetésre természetesen csak az erre a célra nemesített áttelelő vöröshagymafajták alkalmasak (Aldobo, Amigo, Radar, Swift, Tisza I. stb.).

Szamócatelepítés

Az augusztus közepéig-végéig telepített szamóca még az ősszel meggyökeresedik, és a következő tavasszal már élvezhetjük a gyümölcsét. Az erőteljes kezdeti növekedés záloga, hogy jól ültessük el a palántát. Ügyeljünk rá, hogy a palánták gyökere ne forduljon vissza az ültetőgödörben, a gyökérnyak éppen talajszintben legyen, és szilárdan álljanak a növények.

Kedvencünk a muskátli

Dugványozható még legkedveltebb virágunk, a muskátli is. Az egészséges muskátliról szedjünk dugványt úgy, hogy egy-egy hajtásvéget, ha már elvirágzott, levágunk. Cserépben, homokos komposztföldben 3-4 dugványt is gyökereztethetünk egyszerre. A száron levő, később esetleg talajba kerülő leveleket törjük le, nehogy berothadjanak és azzal fertőzzék meg a dugványt.

Őszi spenót

Augusztus közepétől szeptember elejéig vethetünk spenótot őszi szedésre. A száraz talaj miatt a vetést követően szükség szerint öntözni kell. Az így vetett spenót szeptember és október eleje, közepe közti időben biztosít szedhető árut. Konyhakertben folyamatos szedés esetén október közepe után a megmaradt lombozat a hó alatt „tartósítható”, ugyanis a leveleket télen is szedhetjük.

Itt az ideje

Gyümölcsfáink és a rózsa alvószemzése augusztus közepétől szeptember közepéig lehetséges. Fontos, hogy amire szemzünk (az alany), és amit rászemzünk (a nemes), még nedves legyen. Ha a hajtásvégek még növekedésben vannak, erős a nedvkeringés, akkor jól adja a héját az alany és a nemes is. Az alvószemzés azt jelenti, hogy a nemes szem a telet átalussza és csak jövő tavasszal hajt ki.

Sóskatermesztés

A sóska konyhakertben sokfelé kedvelt, könnyen termeszthető zöldségféle. Helyének kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy évelő növény. Magvetéssel vagy ritkábban tőosztással is szaporítják. Vethetjük ősszel, augusztus végén, szeptember elején, így a következő év tavaszán szedhetjük először.

A szerző kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?