Átalakítások a Louvre üvegpiramisa alatt

MTI-HÍRPárizs.

MTI-HÍR

Párizs. A világ egyik leglátogatottabb múzeumában, a Louvre-ban teljesen átalakítják a bejáratként szolgáló üvegpiramis föld alatti üvegcsarnokát az évi 9 millió látogató méltóbb fogadása érdekében.

A kínai származású amerikai Ieoh Ming Pei által tervezett üvegpiramist 25 évvel ezelőtti felavatásakor halottasháznak csúfolták a helyiek, mára azonban Párizs egyik jelképévé vált. Építésekor a múzeumnak évi 3 millió látogatója volt, a csarnokot maximum 4,5 millió látogató fogadására tervezték. Az elmúlt két évben a látogatottság meghaladta a 9 milliót, azaz 25 év alatt megtriplázódott. Emiatt a piramis előtti téren mindig kígyózó sor áll, hétvégén gyakran négy órát is kell várni a bejutásra, a föld alatti csarnok pedig leginkább egy pályaudvarra emlékeztet: hatalmas a zaj, nincs elég mosdó, ruhatár és csomagmegőrző, a látogatók a tömegben csak nehezen találják meg az utat a kiállítótermek felé.

Az átalakítás már nyáron elkezdődött és 2017-ig tart. A piramisba a jövőben két bejáraton lehet majd bejutni, ezzel felére csökken a várakozási idő. Új mosdókat, nagyobb ruhatárat és csomagmegőrzőt alakítanak ki, a tájékozódást óriásképernyők fogják segíteni, a feliratok egyértelműbbek lesznek. A 404 kiállítóteremben pedig általános lesz a háromnyelvű (francia, angol és spanyol) felirat. A szakaszosan történő felújítás alatt a múzeum folyamatosan nyitva tart.

Az 53,5 millió euróba kerülő munkálatokat az üvegpiramis építészeti formájának teljes tiszteletben tartásával végzik el. A terveket egyébként a piramis idén 97 éves tervezője is jóváhagyta, sőt néhány tanáccsal is szolgált az átalakításhoz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?