Átadták a színjátszó fesztivál életműdíját

dddddd
Szepsi |

A nemesócsai Csorba István vehette át az Egressy Béni Fesztivál-díjat az amatőr színjátszók Szepsiben és Buzitán zajló seregszemléjének tegnapi megnyitóján. A rendezvény életműdíját a hazai magyar amatőr színjátszó mozgalomban végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenységért, illetve amatőr színjátszó versenyek szervezői munkájáért ítélik oda.

Csorba István 1998-ban megalakította a NEFISZ - nemesócsai fiatal színjátszók társulatát, amely a helyi Móra Ferenc Alapiskola tanulóiból állt össze. Kezdetben a március 15-i ünnepségekre készítettek műsort, nem ritkán állítottak színpadra olyan igényes rockoperákat, mint A költő visszatér, Attila Isten kardja, István a király vagy A megfeszített.

Az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon 2005-ben mutatkozott be a csoport a Pomádé című musicallel, és szép sikert arattak. A következő évben prózai darabot adtak elő ugyanitt, Illyés Gyula Tűvé tevők című művét, amelyért nívódíjat kaptak, az előadás főszereplője pedig kiérdemelte a legígéretesebb tehetség díját. (Németh Péter pár évvel később tragikus körülmények között elhunyt, és a fesztivál szervezői úgy döntöttek, róla nevezik el ezt a díjat).

A NEFISZ társulata 2009-ben a Bor című darabbal elnyerte a társadalmi zsűri fődíját Szepsiben, 2014-ben pedig Kéri Ferenc Lopótök, avagy a Mari nem olyan című pajzán népi komédiával tértek vissza. Ekkor Hölgye Boglárka, a csoport tagja kapta a Németh Péter-díjat.

Csorba István jelenleg egy általános iskolásokból álló csapattal dolgozik, ők is szerepeltek néhányszor ezen a seregszemlén.

Az Egressy Béni Fesztivál-díj tulajdonosát minden évben egy-egy kolléga, pályatárs, szakember méltatja egy rövid szöveggel a rendezvény megnyitóján. Ezúttal azonban két családtag vállalta magára a laudációt: ifj. Csorba István, a kitüntetett fia fogalmazta meg, és Csorba Nóra, a kitüntetett felesége olvasta fel.

„Édesapám egy remek ember, olyan szenvedéllyel és alázattal viszonyult minden egyes projekthez, amelyet kevesen tudnának ugyanazzal a lendülettel végig vinni. Amikor már nem volt rendszeres úgynevezett színjátszó kör, akkor is mindent megtett azért, hogy a színjátszás és a kultúra a fiatalok életének része lehessen. Jelenleg a nemesócsai kultúrház mindennapjait menedzseli, amelynél nem tudnék elképzelni testhezállóbb feladatot számára” - hangzott el a laudációban, amely egy Albert Camus-idézettel zárult: „Senkinek sem kötelessége, hogy nagy ember legyen, már az is nagyon szép, ha valaki ember tud lenni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?