Átadták a Prima Primissima díjakat

eee
Budapest |

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott gálaesten.

A pandémia miatt tavaly elmaradt a hagyományos díjátadó, ezért most két év győzteseiről egyszerre kellett döntenie a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának. Titkos szavazással választották ki a jelöltek – a Primák – közül a Primissimákat, akik 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas is 15 millió forinttal lesz gazdagabb, személye idén is sms-szavazással dőlt el.

Építészet kategóriában Kovács Csaba belsőépítész; magyar képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós szobrászművész; magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat; magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva molekuláris biológus; sajtó kategóriában Rónai Egon televíziós-rádiós műsorvezető vehette át az elismerést.

Irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember; zeneművészet kategóriában Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester; színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész vehette át a 15 millió forinttal járó díjat. Sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők érdemelték ki a díjat. Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Borbás Mária televíziós szerkesztő kapta.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy tavaly tíz olyan, az egészségügyben dolgozó civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott. Elmondta: akkor még azt gondolták, hogy idén közönség előtt tudnak ünnepelni, de sajnos nem így történt. „A rendkívüli helyzetek általában rendkívüli embereket hoznak felszínre, ezért napjainkban felértékelődött a tudósok szerepe" – mondta Csányi Sándor, hozzátéve: azt kívánja, hogy minél előbb találjanak megoldást a világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat, és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak. Beszélt arról is, hogy a díj nagy társadalmi elismertsége annak köszönhető, hogy választásaikat kizárólag a jelöltek által nyújtott teljesítményre alapozták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?