ArtFilm fesztivál keleti panorámával

Annyi év után koncepciót váltott az egykori keleti blokk nívós filmfesztiválja, a moszkvai szemle is. A régi vonal folytonosságát idén, a huszonkilencedik mustrán már csak Nyikita Mihalkov fesztiválelnök képviseli. Moszkva többé nem törekszik világpremierekre, hanem kizárólag a filmek minőségét tartja szem előtt. A trencsénteplici ArtFilm fesztivált tizenöt évvel ezelőtt ezzel a szellemiséggel hívták életre, és ezt az eszmei töltetet követte évről évre.

Milan Lasica fesztiválelnök és Peter Hledík, a Színészmisszió díj kurátora a szemle sajtótájékoztatójánSITA-felvételLehet, a moszkvai szemle vezetőségének döntése azzal függ öszsze, hogy nem teljesen tudnak eleget tenni a vezető filmszemlék által kialakított „trendi nívó” követelményeinek, vagyis nincs módjukban olyan nemzetközileg vonzó fórumot teremteni, amelyen a megjelenés, a csillogó prezentálás presztízskérdés lenne a nagy sztárok számára. Továbbá, amelyre a sztárrendezők tolakodnának, hogy ott tartsák, s onnan kürtöljék világgá legújabb opusuk világpremierjét. Természetesen van ennek az arculatváltásnak jó oldala is: az igényesebb közönség több független, több kísérleti, több művész, több „artfilmet” kap, vagyis több olyan produkciót, amely nem a filmipart, hanem a filmművészetet gyarapítja.

Bár június 22-én az ArtFilm nem ilyen produkcióval startol: Steven Soderbergh Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik című akcióvígjátéka nyitja a szemlét, ami utalás lehet arra is, hogy e hazai filmes mustra valamelyest a könnyedség és a szélesebb nézőközönség felé is keresi az utat. Ám egyebek közt a versenyfilmek szekciója – amelyben tizennégy mozgókép méretik majd meg – tartja a régi szellemiséget: nem véletlen, hiszen fiatal filmesek versenyeznek majd alkotásaikkal az ArtFilm fődíjáért, a Kék Angyalért. Ez a szekció azt kívánja felmérni, illetve prezentálni, milyen trendeket követnek, milyen új filmnyelvet kísérelnek meg meghonosítani, milyen vérrel pezsdítik fel a filmkultúrát a fiatal alkotók. A versenybe olyan produkciókat válogattak be – a szűkebb-tágabb régiónk filmtermésének legjavát, ám elsősorban az ázsiai és a dél-amerikai mozit –, amit a terjesztők főként multiplexes vetítésre nem preferálnak. A tizennégy mozgókép között lesz holland-malajziai, argentin-belga, német-lett, francia-libanoni, kurdisztáni-iraki, amerikai-brazil-orosz koprodukcióban készült munka is.

A Keleti panoráma elnevezésű szekcióban közép-kelet-európai filmesek munkái versengenek az Eastern Panorama Award elismerésért. A nemzetközi zsűri tíz – orosz, litván, román, örmény, macedón, kazahsztáni, ukrán stb. – film közül csemegézhet majd.

Az említett két versenykategórián kívül dokumentumfilmek és rövidfilmek is megméretnek. Ugyanakkor az ArtFilm továbbra is nagy odafigyeléssel patronálja a művészeti iskolák hallgatóit: ezúttal huszonhét diákfilm méri össze művészi erejét az Úton elnevezésű versenyszekcióban.

A trencsénteplici szemlén több mint százötven nagy- és kisjáték-, valamint dokumentum- és animációs filmet mutatnak be. Az információs szekciók közül a Panorámába a világ legkülönbözőbb pontjáról érkező tizennyolc izgalmas, új utakat „taposó” produkciót válogattak be a legfrissebb termésből. Hasonló különlegességeket kínál – kilenc opus erejéig – a mai orosz filmre fókuszáló Új orosz film szekció. Megkülönböztetett bemutatkozás a címe annak a kategóriának, amelyben a már eddig Aranykamerával és a Színészmisszió díjjal kitüntetett művészek alkotásaiból válogatnak.

A hagyománynak megfelelően ezúttal is kiosztják a Színészmiszszió díjakat, s a kitüntetettek – idén a francia Isabelle Huppert, a szerb Mirjana Karanovics, valamint Marián Labuda – elhelyezik kézjegyükkel ellátott bronztáblájukat a Hírességek Hídján. A filmművészet értékeinek gazdagításáért adják majd át az Aranykamerát: a lengyel származású, világhírű rendezőnek Roman Polanskinak, Oleg Tabakov orosz színésznek, valamint az Oscar-díjas cseh rendezőnek, Jiří Menzelnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?