Art Film Fesztivál Kék Angyallal

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Art Film Fesztivált, amely 1993-ban indult mint a művészetről és művészekről szóló dokumentumfilmek szemléje. Aztán évről évre egyre jobban nyitott a szélesebb közönségrétegek felé, és változott a profilja is, mind inkább kezdte felvenni az általános játékfilmfesztivál jelleget.

Az Art Film két magyar vendége: Kamondi Zoltán és Hajdu SzabolcsOláh Csaba felvételeiA versenyprogramjai mellett fokozatosan kialakultak információs kategóriái: idén tizenkét szekcióba csoportosították az alkotásokat. Megalapították a Színészmisszió Díjat, az Arany Kamera-díjat, retrospektív vetítéseket iktattak be a programba, nemzetközi szemináriumokkal, workshopokkal tették vonzóbbá a szakmai érdeklődők és különféle kísérőrendezvényekkel a nagyközönség számára. A tizenhárom esztendő során a trencsénteplici, s a pár éve már „kihelyezett helyszínen”, Trencsénben is zajló Art Film így nőtte ki magát Szlovákia nyári mozgóképes fesztiváljává.

1995-ben alapították meg a Színészmisszió Díjat, amelyet évente olyan művészeknek ítélnek oda, akik kiemelkedő színészi teljesítménnyel járultak hozzá a mozgóképkultúrához. Tiszteletükre egy emléktáblát helyeznek el a trencsénteplici Dicsőség Hídján. A jutalmazottak között olyan nagy nevek vannak, mint Franco Nero, Alberto Sordi, Gina Lollobrigida, Geraldine Chaplin, Klaus Maria Brandauer, Annie Girardot, továbbá Jozef Kroner, Jiří Bartoška, Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, a magyar művészek közül pedig Törőcsik Mari és Cserhalmi György. Idén a népszerű cseh színész, Lubomír Lipský táblája kerül fel a hídra: ebből az alkalomból vetítik le a Négy gyilkosság elég lesz, kedvesem! című klasszikust, amelyet a színész testvére, a szatirikus vígjáték és paródia műfajának nagymestere, Oldřich Lipský rendezett. Az övé mellé egy másik tábla is felkerül, a szemle híres külföldi vendégéé, a korábban Karlovy Varyban is vendégként megfordult Jacqueline Bisset-é. Az angol színésznő már a megnyitóra megérkezik, és jelen lesz a nyitófilm vetítésén, mely Francois Truffaut Oscarral jutalmazott alkotása, az 1973-ban forgatott Amerikai éjszaka lesz. A szervezők azért ezt az opust választották szemleindítónak, mivel programjával az Art Film a filmművészet nagysága előtt kíván tisztelegni. Ennek kifejezésére Truffaut munkája egyenesen telitalálat, hiszen „humoros és megindítóan emberi film a filmben alkotása meghajlás a mozi és annak alkotói előtt”.

S hogy Trencsénteplic ne csak a nagy színészi teljesítmények előtt tisztelegjen, 2001-ben létrehozták az Arany Kamera-díjat, amellyel különböző filmalkotókat jutalmaznak. Tavaly Jancsó Miklós vehette át a díjat. Ez évben sem kisebb egyéniségek a jutalmazottak: Andrzej Wajda lengyel rendező, valamint Dušan Hanák, aki rendezőként olyan mozgóképremekeket jegyez, mint az Egy régi világ képei, a Papírfejek és a Szeretlek, szeress!

A Kék Angyal versenyszekcióban tíz produkcióból kell kiválasztania a zsűrinek azt az egyet, amelyet az angyalszobrocskával jutalmaznak majd. A tíz között van dán, lengyel, kanadai, osztrák, kínai és francia alkotás is. Versengeni fog új opusával Neil Jordan, valamint megméretik Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című produkciója is, amely egy mélyen emberi hangú, mindvégig izgalomban tartó, nagyon kemény és kegyetlen látlelet a tornászok kőkemény drilljéről. A nemzetközi zsűrinek, melynek elnöklésével John Irvin angol rendezőt bízták meg, magyar tagja is lesz: Kamondi Zoltán, aki 2002-ben Kísértések című filmjéért átvehette a Magyar Filmszemlén a legjobb rendezői díjat; ugyanezt a rendezését Berlinben Arany Medvére jelölték.

Nagy érdeklődésre tarthat számot A huszadik század kultuszfilmjei elnevezésű szekció, amelybe egyebek közt Billy Wilder Van, aki forrón szereti, Steven Spielberg Cápa, Roman Polanski Iszonyat, Alfred Hitchcock Psycho, Arthur Penn Bonnie és Clyde című munkáját válogatták be. Érdekes még az Ötven évvel ezelőtt készült című, vagyis az 1956-os termésből kínáló szekció, amelyben a kor szellemiségét bemutató magyar filmet is vetítenek: Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című munkáját. A fesztiválközönség láthat még finn, indonéz, szlovák és svéd összeállítást is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?