Are you free? – A nyitottság fesztiválja szokatlanul igényes műsorral

A dunaszerdahelyi Are you free? fesztivál második hétvégéjén is minőségi, tájainkon szokatlanul igényes műsorral várta az érdeklődőket. A helyi művelődési központban most a jazz mellett más műfajok is színre léptek. Közös nevezőjük a nyitottság volt.

A dunaszerdahelyi Are you free? fesztivál második hétvégéjén is minőségi, tájainkon szokatlanul igényes műsorral várta az érdeklődőket. A helyi művelődési központban most a jazz mellett más műfajok is színre léptek. Közös nevezőjük a nyitottság volt.

Pénteken a szlovák jazz kiemelkedő egyéniségei, Radovan Tariška és Ondrej Krajňák léptek fel. Műsoruk a fesztivál egyetlen csalódását okozta számomra: kissé idegenül mozogtak az improvizációs térben, s feladatukhoz nem a kellő alázattal, inkább valamifajta indokolatlan fölénnyel álltak hozzá. Az eredmény ennek megfelelően könnyen feledhető lett... Aznap a második koncertet Pavel Fajt, a cseh zene egyik legsokoldalúbb alakja adta, zenéjét Vít Kraus fiatal videóművész vetítése tette még élvezetessé. Fajt mindössze ütőhangszerei segítségével képes volt ébren tartani az érdeklődést, s a vetített filmmel összhangban olyan jelentéseket gerjeszteni, melyek igazi művészi élményt nyújtottak. A szombati nap az elektronika jegyében telt. A dunaszerdahelyi és környéki fiúkból verbuválódott [in:formation] indította a napi programot, s a monotonitást talán túlságosan is kihasználó zenéjük jó kezdetként értékelhető mind a további fellépők, mind saját jövőjük szempontjából. A Peter Lipa jr. vezette Nu Folder a nujazz világába engedett kellemes élményeket hozó betekintést. Helyenként feszes, máskor ellágyuló drum’n’bass alapok, finom trombita- és zongoraszólók Lubor „Umelec” Priehradník és Lipa jóvoltából, valamint a lenyűgöző hangú Svetlana Rymarenková a bordó bársonyfüggöny előtt időnként igazi Twin Peaks-hangulatot teremtett a régi moziteremben. A Trottel Stereodream Experience zárta a napot, akik a tőlük megszokott egyenességgel, bár talán kissé visszafogottan mutatták meg az elektronikus hatáselemeket kihasználó pszichedelikus zene felé vezető irányt.

Vasárnap újra a jazz került a középpontba. Először a lengyel Oles & Oles duó lépett fel. A jazzéletben az egyik legjobb ritmusszekcióként emlegetett testvérpár, Marcin és Bartlomiej virtuóz játékával kápráztatta el a közönséget. És ha Joe Fonda múlt heti teljesítményéről azt írtam, hogy szólóhangszerré változtatta a ritmushangszerként ismert bőgőt, ugyanez igaz volt most a két Olesre, akik a dobot és a bőgőt szólaltatták meg ily módon. A különbség talán annyi volt, hogy míg Fonda az avantgárd, addig a lengyelek a klasszikus zene felől tették mindezt.

A hétvége koncertjét számomra a Grencsó Kollektíva fellépése jelentette. Hihetetlenül telített zenéjük a jazz avantgárd megközelítésének egyik legjobb példája. A free jazzes bevezető után kicsit rendezettebb struktúrájú darabok következtek, hogy a ráadás fülledt, intenzív erotikájú rezgése sokáig ott maradjon mindenki fejében. A koncerten a bőgős Benkő Róbert remekelt, ahogyan a különböző fúvós hangszereken játszó Grencsó István és harsonás Hans van Vliet is, s szintén jó ötletnek bizonyult a két dobos, Jeszenszky György és G. Szabó Hunor együttes szerepeltetése.

Az Are you free? fesztivál első évfolyama nyitottságával, a megszokottól eltérő gondolatok közvetítésével és persze magas színvonalával kiemelkedett a hazai kínálatból. Örömmel olvastam a plakátokon, hogy a szervezőknek sikerült meggyőzniük a Közép-Európa Alapítványt, Szlovákia kulturális minisztériumát, a Visegrád Alapot és még több más partnert, akik munkájukat segítették – azt viszont mindenképpen hiányolom, hogy a helyi önkormányzat nem látta meg a fesztiválban rejlő lehetőségeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?