Aprópénz, anyóka, erkölcsi győzelem – boldog új évet!

Autóbusz, reggel, az orvoshoz induló nénikék és bácsikák megszokott járata. Nyögve kapaszkodnak fel a lépcsőn, aztán görbebotjukat bal karjukra akasztják, a jobbal meg előkotorják az aprót a kopott bugyellárisból. Olykor még az ősi, jól bevált zsebkendőből kikötögetésnek is tanúi lehetünk.

Sok kicsi sokra megyA szerző felvételeAutóbusz, reggel, az orvoshoz induló nénikék és bácsikák megszokott járata. Nyögve kapaszkodnak fel a lépcsőn, aztán görbebotjukat bal karjukra akasztják, a jobbal meg előkotorják az aprót a kopott bugyellárisból. Olykor még az ősi, jól bevált zsebkendőből kikötögetésnek is tanúi lehetünk. Papírpénzzel ritkán fizetnek az anyókák, az aprót már előző nap kikészítik a komód sarkára, a porcelán Szűz Mária-szobor meg az unokák fényképe mellé, mert ez „kell a buszra”.

– Nyugdíjasjegyet, aranyoskám – nyújtja a kezét a fekete fejkendős nénike, aki fekete berlinerével, fekete szoknyájával és csizmájával leginkább egy megtört és szomorú kis varjúra emlékeztet. Nyújtja a kezét, alázatos mozdulattal: kérges-bütykös tenyerében matt alumínium tíz- meg húszfilléresek.

A sofőr ránéz, és előbb még oly közömbös arcán egész rövid idő alatt az emberi érzelmek legszélesebb skálája hullámzik át: a hitetlenkedéstől kezdve a meghökkenésen át a visszafojtott haragig.

– Ez mi? – bök a fillérekre, körülbelül olyan mozdulattal, mintha az anyóka tenyere legalábbis tekergőző bélférgekkel lenne teli. A kérdés költői, választ nem vár, csak elfordul mérhetetlen undorral, és kibámul az ablakon. – Nekem ezt ne adja – mondja az ablaknak dühösen. (Az ablak jobbnak látja, ha hallgat.)

– Ez is pénz – veti ellen az anyóka csöppet sem félősen, mert hosszú élete folyamán nyilván mindenféle alakkal volt már dolga. A sofőr, miután belátta, hogy az ablak ma nincs beszédes kedvében, mégiscsak visszafordul.

– Mit csináljak én ezzel? Most mondja meg, mit csináljak én ezzel?

Választ nem vár, noha addigra már úgy néz ki, hogy néhány utas szívesen megmagyarázná neki, mit csináljon ő ezzel, de főleg saját magával. Az anyóka ellenben egész konkrét választ ad:

– Csak tegye nyugodtan a többi közé, aranyoskám. Elfér az – nyilatkozza derűsen, mely derűtől a sofőr szabályosan elfehéredik. Végül kénytelen-kelletlen mégis elveszi az aprót, mert a sor áll, az emberek morgolódnak. Elveszi, de hogyan! Mintha félne, hogy megharapják a fillérek. Aztán csak úgy ledobja, nem is a pénzes rekeszbe, csak úgy oldalra, megvetőleg, tüntetően.

– Máskor nekem ilyet ne hozzon ide – dünnyög. Még vagy húsz perc a városig, sofőrünk szinte egyfolytában morog: – Idehozzák a szemetet... Vigyék, ahová akarják...

De ahogy a nótában írva vagyon, csak csendesen, ne hallja senki más, talán, mert érzékel valamit a közhangulatból, amely egyértelműen a nénikét támogatja, aki nem hagyta magát. Egy kicsit talán rosszul érezzük magunkat, mi utasok, mert mindig a megalázottak érzik magukat kellemetlenül, a faragatlanok észre sem veszik, mikor sértenek meg másokat. De azért egy kicsit optimisták vagyunk, egyrészt, mert az erkölcsi győzelem a nénikéé, s ezáltal kicsit a miénk is. És titokban bízunk benne, hogy egyszer talán olyan sofőr kerül a járatra, aki finoman és udvariasan társalog az utasokkal, mindenkinek megáll, ha kell, akár a kapujában is. És igenis hisszük, hogy ilyenek is vannak, hála a magasságosnak, s egyre többen és többen lesznek, lehet, hogy már ebben a küszöbön álló újabb új esztendőben, mely boldogabb legyen, mint az elköszönő régi!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?