Apad Hollywood kasszája

Bár az elmúlt hetekben nagy filmsikerek születtek, és dollármilliók gyűltek össze az észak-amerikai mozik jegypénztáraiban, a statisztikák szerint tavaly jóval többen látogatták a frissen bemutatott produkciókat.

Bár az elmúlt hetekben nagy filmsikerek születtek, és dollármilliók gyűltek össze az észak-amerikai mozik jegypénztáraiban, a statisztikák szerint tavaly jóval többen látogatták a frissen bemutatott produkciókat. Egyre kevesebb az esély arra, hogy a 2002-es év bevételi rekordját felülmúlja vagy akár csak beállítsa a 2003-as hollywoodi filmtermés.

A hollywoodi filmpiac nyári szezonját idén az X-Men 2 nyitotta, melynek május 4-én tartották a premierjét. Az amerikai közönség vevőnek tűnt a folytatásra, és mindjárt az első hétvégén 85,5 millió dollárt halmozott fel a jegypénztárakban. Több mint 50%-kal több pénzt, mint amennyit az első rész bemutatóját követő napokban. És bár ez jó ómennek tűnhetett a stúdióvezetők szemében, a nyárra szánt „nagy dobások” mégsem teljesen váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Panaszra ugyan nincs oka a producereknek, de nem lehetnek tökéletesen elégedettek sem.

Az X-Men 2 több szempontból is előre mutatott: egyrészt elindította a megelevenedett képregények és a folytatások lavináját – mely még mindig nem ért a végéhez –, másrészt előre jelezte a közönség érdeklődésének fokát.

A hollywoodi hírekre éhes sajtó hetek óta kasszasikerekről számolhat be hétfőnként, amikor közreadja a pénteki premiereket követő hétvége bevételi adatait. Elvileg az évnek ebben a szakában – májustól szeptemberig – gyűlik össze a legtöbb pénz a producerek bukszájában, hiszen nyáron mindenki szívesebben költ szórakozásra. Ezt meglovagolva tehát azokat a filmeket tartogatják erre az időszakra, amelyek a legszélesebb rétegeket célozzák meg, és a felhőtlen szórakoztatást szolgálják.

Amivel pedig a legkevesebb kockázatot vállalják a stúdiók: a nagy filmsikerek második, harmadik, negyedik epizódjai; illetve a kultikus képregények megfilmesített változatai. Az X-Men 2 után következett a Mátrix – Újratöltve, a Halálos iramban 2, a Hulk, a Doktor Szöszi 2, a Charlie angyalai 2 és legutóbb a Terminátor 3. Szinte kivétel nélkül nagy nyereséget produkáltak, mégis kevesebb nézőt vonzottak a mozikba, mint amenynyit tavaly regisztráltak. Ráadásul egyelőre megközelíteni sem tudták a tavalyi két bombasiker, a Pókember és a Csillagok háborúja – A klónok támadása eredményeit.

A Mátrix – Újratöltve jutott a legközelebb ahhoz, hogy a világ valaha gyártott legsikeresebb produkcióinak sorába kerüljön, és első hétvégi adataival (91,7 millió dolláros bevételével) fel is küzdötte magát a Pókembert követő második helyre, a fanyalgó kritikáknak köszönhetően azonban sikere nem bizonyult tartósnak. Most a Terminátor 3-ban reménykednek sokan, ami ugyan nem robbantott akkorát az első napokban, de kedvező kritikai fogadtatása szép jövőt vetít előre.

És hátravannak még azok a filmek, melyek csak a nyár második felében kerülnek vászonra, így például a Lara Croft: Tomb Raider 2, az American Wedding (az Amerikai pite 3. epizódja), vagy épp a Kémkölykök 3-D: Game Over.

Ha ezek sem robbantanak kaszszát, akkor a hollywoodi producerek kénytelenek lesznek beletörődni abba, hogy a 9,32 milliárd dolláros rekordbevétellel zárult 2002-es év nem egy tendencia elindítója, csak egy kiugróan jó időszak volt. Az eddigi összesítések alapján 2003-ban 4,65 milliárd dollár gyűlt össze a mozik jegypénztárában; 4,5%-kal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ez pontosan 772 millió mozijegy árából gyűlt össze, mely szintén kevesebb (8,2%-kal), mint a tavaly eladott belépők száma.

Az okokat még kutatják a szakemberek, de egyik lehetséges magyarázatként máris megemlítendő, hogy a múlt évhez képest Amerikában is – akárcsak a legtöbb országban – megemelkedtek a jegyárak. Tavaly még 5 dollár 80 cent volt egy mozijegy átlagos ára, idén azonban 6 dollár alatt már aligha jut be a néző egy új film vetítésére.

Paul Dergarabedian, az Exhibitor Relations nevű mozis cég vezetője pedig egy másik lehetséges indokot talált: „Lehet, hogy kissé misztikusan hangzik, de elképzelhetőnek tartom, hogy az emberek valami más elfoglaltságot kerestek maguknak, mint a mozizás. Lehet, hogy épp a tavalyi hullámhegy tett rosszat, mert kicsit kiégett bennük a filmek iránti rajongás.”

A komolyabb, elgondolkodtató alkotások szerelmeseiben azonban még bíznak: az ő számukra az ősztől decemberig tartó periódus lesz a kánaán. Ilyenkor tűzik ugyanis műsorra azokat a produkciókat, melyek művészi értéket is hordoznak, és ezáltal szakmai elismerésre apellálnak. Nem utolsósorban pedig arra, hogy az Oscar-jelölések előtt közvetlenül élénken beivódjanak az Amerikai Filmakadémia tagjainak agyába. (o)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?